Miehiä syrjitään asunnonhaussa: "Joskus on suostuteltava, että on tämä ihan hyvä poika"

Tasa-arvolain noudattamista valvova tasa-arvovaltuutettu on saanut vuosina 2015 ja 2016 yhteensä kymmenen asunnonvuokrausta koskevaa yhteydenottoa. Yhteydenotot ovat lisääntyneet, sillä aiemmin yhteydenottoja on ollut vähemmän kuin kahtena viime vuonna.

Toimistopäällikkö Anja Nummijärvi tasa-arvovaltuutetun toimistosta kertoo, että useimmiten yhteydenotoissa on ollut kysymys siitä, että vuokralaiseksi on haettu naista. Nummijärvi ei osannut sanoa, mistä yhteydenottojen lisääntyminen johtuu.

Nummijärven mukaan vuokra-asuntoihin liittyvät yhteydenotot koskevat usein opiskelija-asuntoja. Lähtökohtaisesti sukupuoli ei saisi tasa-arvolain mukaan vaikuttaa vuokralaisen valintaan. Toisen sukupuolen suosiminen voi kuitenkin olla perusteltua esimerkiksi silloin, jos kyseessä on soluasunto, jossa on asukkaina ennestään vain joko naisia tai miehiä.

– Kyseessä ei välttämättä ole syrjintä, jos perusteena on joku tällainen yksityisyyteen liittyvä syy tai jos asunto on vuokranantajan omassa käytössä.

Kuopiossa asuva, 25-vuotias Miika Ikonen on kerran törmännyt asuntoilmoitukseen, jossa asuntoon on haettu nimenomaan naisvuokralaista.

– Kyllähän se herätti kysymyksen siitä, mikä peruste vuokranantajalla on ollut hakea nimenomaan naista vuokralaiseksi, Ikonen sanoo.

Ikonen muutti nykyiseen asuntoonsa viime syksynä tultuaan Kuopioon opiskelemaan rakennusinsinööriksi.

– Etsin tällä hetkellä asuntoa tyttöystäväni kanssa. Kyllähän fakta on varmasti se, että naisen kanssa on helpompi saada asunto kuin yksin. Jos olisin vuokranantaja, varmaan itsekin vuokraisin asunnon mieluummin naiselle. Yleinen mielikuva on, että tytöt ovat siistimpiä, vaikka se ei aina pidä paikkansa.

Myös Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa yhdistykseen tulee yhteydenottoja sukupuoleen liittyvän syrjinnän vuoksi. Silloin tällöin myös siitä, että asuntoilmoituksessa on haettu vuokralaiseksi vain naista.

Viita sanoo, että nuorten miesten on usein vaikeampi löytää asunto kuin naisten.

– Meillä tämä näkyy niin, että vanhemmat kertovat meille, että on ollut kovin vaikeaa saada pojalle asuntoa.

Viita sanoo, että ilmiö on vuosittainen ja toistuva.

– Aika monen mielestä naiset ovat aina siistejä ja pitävät huoneistoa paremmin, mikä ei välttämättä ole aina totta.

Viita sanoo, että sukupuoleen perustuvaa syrjintää on usein vaikea näyttää toteen. Asunnonhakija pääsee harvoin vertaamaan, millaisilla papereilla toinen hakija on valittu. Viita uskookin, että markkinoilla tapahtuu jonkin verran piilosyrjintää.

– Jos valintaperusteita pääsisi jotenkin perkaamaan, en olisi varma, että kaikki vuokranantajat ihan puhtain paperein selviäisivät.

OVV Asuntopalvelut Kuopion toimitusjohtaja Ronja Reinikainen kertoo, että silloin tällöin tulee vastaan tapauksia, joissa vuokranantaja kertoo haluavansa vuokralaiseksi esimerkiksi "opiskelijatytön". Reinikaisen mukaan reilut viitisen vuotta sitten tätä tapahtui vielä useammin kuin nykyään.

– Yritämme tietysti tarjota vuokralaiseksi tasapuolisesti kumpaakin sukupuolta. Joskus on jouduttu suostuttelemaan vuokranantajaa, että on tämä ihan hyvä poika. Lopullisen päätöksen vuokralaisesta tekee kuitenkin aina vuokranantaja.

Anja Nummijärven mukaan yhteydenottoihin reagoidaan tasa-arvovaltuutetun toimistossa ottamalla yhteyttä tahoon, jota epäillään tasa-arvolain vastaisesta toiminnasta. Kuulemismenettelyn jälkeen tasa-arvovaltuutettu antaa asiasta suosituksen luonteisen kannanoton.

Tasa-arvolaki

Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.

Tasa-arvolakia sovelletaan myös yleisesti saatavilla oleviin asunnon myyntiä ja vuokrausta koskeviin palveluihin.

Asunnon tarjoaminen vain toisen sukupuolen edustajille on sallittua vain perustellusta syystä.

Perusteena naisten ja miesten erilaiselle kohtelulle voivat olla esimerkiksi yhteisasumiseen liittyvät häveliäisyyssyyt.

Asunnonvälittäjä ei voi vapautua sukupuoleen perustuvaan syrjintään liittyvästä vastuustaan vetoamalla vuokranantajan asettamiin ehtoihin.

Lähde: tasa-arvo.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myös ulkomaalaistaustaisia syrjitään asunnonhaussa

Uusimmat

Kotimaa

Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata

Sää on keväisen aurinkoinen suuressa osassa maata, lännessä voi sadella

Koronaviruspandemia heikentää erityisesti vähävaraisten perheiden lasten hyvinvointia – "Olisi kiva tehdä jotain muuta kuin istua tietokoneella"

Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan

Kesäyössä voi kuulla lepakon siipien suhinaa, mutta ravintolat vaikenevat jo reilusti ennen puoltayötä

Arkistosta: Karjalan kielen seuran avustus jäädytetty: ministeriö tutkii Joensuussa pääpaikkaa pitävän seuran lähes 600 000 euron avustusrahat

Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun

Kesälomakausi lieventää intoa koronarajoitusten alueelliseen purkamiseen – "Kesäaikana ihmiset liikkuvat sen verran, että alueelliset rajoitukset eivät ratkaisisi mitään."

Yksi koronavirukseen liittyvä kuolema lisää – kokonaisuhrimäärä on Suomessa nyt 307

Tampereen Takahuhdissa palaneesta rivitalosta löytyi vainaja, palon epäillään alkaneen sähkölaitteesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.