Mielenilmaukset vetivät väkeä Siilinjärven torille

Useampi sata ihmistä kokoontui Siilinjärven torille lauantaina, kun paikalla järjestettiin kaksi vastakkaista mielenilmausta.

Alkuvaiheessa suurin osa oli kuitenkin satunnaisia katsojia: Monet siilinjärveläiset kävivät paikalla vain katsomassa, mitä torilla tapahtuu ja ensimmäisen tunnin jälkeen monet jatkoivat matkaansa.

Silti myös itse mielenilmauksiin osallistui enemmän väkeä kuin ennakoitiin. Väkeä oli tullut molempiin mielenilmauksiin myös muualta kuin Siilinjärveltä.

Torilla osoittivat mieltään Suomi Ensin -liike sekä rasismin vastainen mielenosoitus.

Suomi Ensin -liike oli tuonut torille muualta Suomesta nimekkeitä puhujiaan sekä MV-vihasivuston aktiiveja. Vastamielenosoituksessa oli pienempi joukko kuopiolaisia ja siilinjärveläisiä rauhanaktiiveja, vasemmistonuoria sekä myös maahanmuuttajataustaisia mielenosoittajia.

Poliisi erotti ryhmät toisistaan

Poliisi oli jakanut torin selkeisiin, toisista kaukana erillään oleviin alueisiin niin, etteivät joukot sekoittuneet.

Välillä torilla meteli oli kuitenkin kova, kun molemmat osapuolet huusivat kantojaan yhteen ääneen.

- Olemme siilinjärveläisiä ja huolissaan Suomen turvapaikkapolitiikasta. Siksi tulimme kuuntelemaan. En ole aiemmin kuullut puheita aiheesta. Hyvä, että tällainen järjestettiin, paikallinen nainen kertoi.

Toinen nainen kertoi, että hän haluaisi enemmän tietoa turvapaikanhakijoihin liittyvistä ongelmista. Niistä ei hänen mukaansa kerrota tarpeeksi julkisuudessa.

Siilinjärveläinen pariskunta oli tullut torille katsomaan, mistä keskustelussa kyse, mutta sanoi pettyneensä toritapahtumaan.

- Puhujat arvostelivat poliisia ja Savon Sanomia, mutta eivät puhuneet mitään turvapaikanhakijoista, pariskunta ihmetteli ja lähti kesken tapahtumasta pois.

Ketkään kolmesta eivät halunneet nimellään julkisuuteen, sillä aiheesta keskustelevien mielipiteitä on levitetty netissä paljon myös väärin tiedoin.

Pitkän linjan kulttuuri- ja rauhanaateaktivisti Matti Juusela ei nimeään salaillut. Hän harmitteli osapuolten huutavan vain toistensa päälle.

- Näin ei synny kansalaiskeskustelua, kun huudetaan ja puhutaan toisten päälle, hän harmitteli.

Juusela kantoi Rauhaa-kylttiä, mutta sanoi, että mielenilmauksia mahtuu maailmaan muitakin - myös rauhalliselle Siilinjärvelle.

- Tasavaltalaisena olen sitä mieltä, että toisenkin puolen mielenilmauksille on oikeutensa.

Mielenilmausten väki hupeni parin tunnin aikana alle puoleen ensimmäisistä hetkistä. Tapahtuma päättyi molempien mielenosoitusryhmien kulkueisiin.

Ensin Suomi Ensin -puolen kulkue käveli Tarinan vastaanottokeskuksen eteen ja sen jälkeen myös toinen ryhmä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaksi putkaan Suomi Ensin -liikkeen mielenosoituksesta

Mielenilmaukset näkyvät Siilinjärvellä lauantaina

Uusimmat

Kotimaa

Postin työkiistaan ei ratkaisua – tukilakot laajenevat huomenna

Jos suuronnettomuus iskee, terveydenhoidon kierroksia on pystyttävä nostamaan heti – Sote-uudistus aiheuttaa huolta valmiusjärjestelmän kohtalosta

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Postilakon osapuolet valmiita pitkään tapaamiseen tänään – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

Seurantatutkimus selvittää, miten pikkukeskosena syntyneet voivat aikuisina

Poliisi: Espoossa räjäytettiin yöllä pullopommeja, räjähtämättömiä pulloja löytyi alueelta aamupäivällä

Hävittäjiä testataan talvioloissa tammikuussa – "Enää ei kysytä 64:ää konetta vaan mitä valmistajat pystyvät tarjoamaan 10 miljardilla eurolla"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.