Mielenterveysongelmat toiseksi yleisin syy sairauslomaan

Terveystalon tiedotteen mukaan yleisin syy sairauspoissaoloon oli viime vuonna selkäkipu. Selkävaivat ovat tyypillisiä fyysistä työtä tekeville, mutta myös toimistotyöntekijöille, jotka istuvat pitkiä aikoja paikoillaan.

Selkäkipuja yritetään usein hoitaa itse särkylääkkeillä ja levolla.

– Lääkkeet eivät poista kivun varsinaista syytä, jolloin kipu todennäköisesti uusiutuu. Siksi hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa eikä turhaan sinnitellä ja pitkittää kipuja, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen sanoo.

Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

Toiseksi eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat mielenterveysongelmat. Terveystalon työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki muistuttaa tiedotteessa, että ihminen on kokonaisuus.

– Toimistossa tehtävä tietotyö voi istumisesta aiheutuvien vaivojen lisäksi vaikuttaa psyykkiseen kuormittuneisuuteen. Usein liikkumaton elämäntyyli vaikuttaa myös uneen. Pieni liikunta auttaa saamaan unen päästä kiinni helpommin. Hyvän unen merkitys on mielenterveyden kannalta huomattava.

Selkävaivojen ja mielenterveysongelmien jälkeen eniten sairauslomia aiheuttivat flunssa ja muut hengitystieinfektiot, muut tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä olkapäävaivat.

Pelkästään Terveystalon työterveyslääkärin vastaanotolla käytiin vuonna 2015 1,7 miljoonaa kertaa. Yleisimmät syyt lääkärikäyntiin olivat flunssa ja muut hengitystieinfektiot, muut tuki- ja liikuntaelinvaivat, selkävaivat, mielenterveysongelmat ja olkapäävaivat.

Pisimmät sairauspoissaolot tulivat erilaisista polviongelmista. Pitkiä sairauslomia aiheuttivat myös sydän- ja verisuonisairaudet, olkapäävaivat, mielenterveysongelmat ja muut tuki- ja liikuntaelinvaivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Keskustan Kurvinen ei pyri puoluejohtajaksi, vaan haluaa pysyä puoluetta vakauttavana voimana kisan aikana ja sen jälkeen

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Suomessa on todettu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Rajavartiolaitoksen auton alle sijoitettu pommi räjähti Torniossa viime yönä

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia

Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lyhennysvapaita asuntolainoihin – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.