Mies hautasi jätesäkeissä metsikköön Helsingissä ainakin 55 kiloa amfetamiinia –  huumekaupan sydämenä toimi läheinen asunto

Kahteen kuoppaan helsinkiläisessä metsikössä upposi viime elokuussa kaksi jätesäkillistä amfetamiinia. Metsikössä urakoi lapion kanssa Saksasta tullut mies, joka oli saapunut Suomeen albanialaisen henkilön toimeksiannosta. Hänen tehtävänsä oli piilottaa metsään vähintään 55 kiloa amfetamiinia.

Albanialainen mies on 36-vuotias Rexhep Spata, jonka poliisi epäilee johtaneen koko organisaatiota. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, mutta mies on edelleen kateissa.

Tarkoituksena oli myydä huumeet edelleen, mutta poliisi oli jo liigan jäljillä huono-onnisen dopingtilauksen vuoksi. Lapiomiehen kätköltä löytyi yli 37 kiloa amfetamiinia, ja muiden takavarikoiden kanssa määrä nousi lähes 50 kiloon. Takavarikko on Suomessa mittava.

Lapiomies yritti poistua maasta 30  000 huume-euron kanssa, jolloin poliisi nappasi hänet. Rahat oli Helsingin käräjäoikeuden mukaan tarkoitus toimittaa albanialaiselle toimeksiantajalle Saksassa. Hän oli saanut huumeet mieheltä, joka tarjosi tälle katon pään päälle matkan ajaksi.

Majoittaja toimi albaanin ja lapiomiehen välissä

Suurin löydetty huumekätkö sijaitsi majoittajan asunnon läheisyydessä. Majoittaja kertoi oikeudessa, että hän tuntee Albaniassa erään henkilön, joka oli pyytänyt majoittamaan lapiomiehen pariksi päiväksi. Hän sanoi tutustuneensa albanialaiseen baarissa Helsingin Kontulassa ja kiisti, että hänellä olisi yhteyksiä Albaniaan.

Oikeus katsoi, että mies oli ollut toistuvasti yhteydessä albanialaiseen ja totesi, että albanialainen oli saattanut huumeita säilyttäneen majoittajan ja lapiomiehen yhteen.

– Käräjäoikeus päättelee, että tiiviisti harjoitetun yhteydenpidon syy oli ollut huumetekemiset sekä rahojen toimittaminen toimeksiantajalle.

Lapiomiehen roolina oli myös hoidella huumeita eteenpäin pienemmissä erissä muun muassa majoittajamiehen asunnolta. Asunnon tiskialtaan alta löytyi kaksi ja puoli kiloa amfetamiinia kolmessa pakkauksessa. Kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion saanut lapiomies, Ledjon Pajaj, 33, ehti oikeuden mukaan saada palkkiota 1  700 euroa.

Huumelaukku vaihtoi omistajaa parkkipaikalla Itä-Helsingissä

Yhteensä käräjäoikeus tuomitsi huumejutussa 21 ihmistä. Kovimmat tuomiot keräsi Pajajin lisäksi majoittaja, Mike Dahina, 56 sekä huumeita levittäneet Ajeetpaul Singh Sekhon, 40 ja Ali Abdulkarim Khanjar, 33.

Yksi suurimmista huume-eristä vaihtui kädestä toiseen itähelsinkiläisellä parkkipaikalla.

Lapiomies-Pajaj luovutti vedettävässä matkalaukussa lähes 11 kilon amfetamiinierän Khanjarille. Amfetamiini löytyi laukusta 12 eri paketista.

Samalla parkkipaikalla Khanjar kantoi laukun välittömästi Sekhonin mustaan katumaasturiin. Parkkipaikalle tuli vielä yksi henkilö, joka siirsi huumeet omaan autoonsa.

Puolitoista tuntia myöhemmin poliisi takavarikoi huumeet ketjun viimeiseltä mieheltä, jonka oikeus tuomitsi vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus tuomitsi Dahinan ja Khanjarin 10 vuoden sekä Sekhonin 11 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksiin.

Poliisi kertoi aiemmin päässeensä huumeiden jäljille ravintolaan lähetetyn dopingerän vuoksi. Oikeus katsoi, että Sekhon ja Tony Wagas Quresh, 30, tilasivat dopingaineita Latviasta kuriirikuljetuksena helsinkiläiseen ravintolaan.

Suunnitelma meni pieleen, koska paketin ehti ottaa vastaan liigan ulkopuolinen henkilö, joka soitti poliisille. Kun Quresh tuli paikalle, poliisit olivat jo ravintolassa.

Oikeus tuomitsi Qureshin 2,5 vuoden vankeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.