Mies myi varastettuja telttoja ja designia netissä – jos ostajia löytyi monta, yksi sai tuotteen ja muilta lähtivät rahat

Alle 30-vuotias mies on myöntänyt myyneensä netissä ja sosiaalisessa mediassa varastamiaan retkeilytarvikkeita ja suomalaisia design-tuotteita, kertoo Helsingin poliisi.

Myynnissä oli muun muassa telttoja, ulkoiluvaatteita, astioita ja koriste-esineitä.

– Esitutkinnassa on selvinnyt miehen toimineen siten, että hän varasti ensin tavaran ja laittoi sitten nettiin tai retkeilyharrastajien Facebook-ryhmiin myynti-ilmoituksen kyseisestä tavarasta. Jos kiinnostuneita ostajia oli useita, mies myi tuotteen usealle. Yksi sai varastetun tuotteen ja toisilta lähti ainoastaan rahat, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen tiedotteessa.

Osaa tavaroista miehellä ei ollut poliisin mukaan missään vaiheessa aikomustakaan toimittaa ostajille.

Sujuva viestittely katkesi siihen, kun rahat olivat tilillä

Poliisi otti miehen kiinni etsintäkuulutuksen perusteella viime keskiviikkona ja hänet vangittiin lauantaina käräjäoikeudessa. Miestä epäillään viidestätoista petoksesta ja kolmesta varkaudesta.

Erään ostajan mukaan miehen tekemä myynti-ilmoitus oli hyvin asiallinen ja asiantunteva. Myös kauppoihin liittyvä sähköpostiviestintä oli erittäin sujuvaa. Kun ostaja oli maksanut teltasta sovitun hinnan myyjän tilille, myyjä ei enää vastannut ostajan viesteihin, eikä telttaa kuulunut.

Osa ostajista on maksanut tuotteet miehen tilille, ja osa kaupoista tehtiin kasvokkain pääkaupunkiseudulla. Ostajat asuvat eri puolilla Suomea.

Poliisi selvittää parhaillaan, mihin varastetut tuotteet ovat päätyneet. Varastetun tavaran ostaja voi joutua myös itse rikoksesta epäillyksi.

– Silloin puhutaan kätkemisrikoksesta. Vaikka rikosepäilyltä välttyisi, poliisi voi takavarikoida varastetun tuotteen ja ostajan on vaadittava rahojaan takaisin myyjältä. Mitään takuita rahojen palauttamisesta ei siis ole, Kortelainen sanoo.

Poliisi pyytää ilmoittamaan epäilyttävistä myyjistä tai myynti-ilmoituksista sivuston ylläpitäjälle tai poliisille.