Mies sidottiin puuhun ja jätettiin marraskuiseen metsään puoleksitoista vuorokaudeksi ilman takkia ja kenkiä – tekijä kertoi "olleensa todella sekaisin"

Mies sitoi toisen miehen puuhun ja jätti tämän puoleksitoista vuorokaudeksi metsään ilman kenkiä ja päällysvaatteita marraskuussa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Oliver Roy Oscar Holmbergin, 21, muun muassa törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Oikeuden mukaan tapahtumat saivat alkunsa lauantaiaamuna 17. marraskuuta, kun Holmberg pakotti uhrin mukaansa aseella uhaten asunnosta Itäkeskuksessa. Uhrilla ei ollut mukanaan kenkiä tai ulkovaatteita.

Miehet päätyivät Paloheinään, missä Holmberg pakotti uhrin metsään ja kiinnitti tämän käsiraudoilla puuhun. Lisäksi hän teippasi uhrin suun, jotta tämä ei voisi huutaa apua.

Oikeus katsoi näytetyksi, että Holmberg jätti uhrin metsään puoleksitoista vuorokaudeksi. Lämpötila ulkona oli tuolloin ylimmillään seitsemän astetta ja alimmillaan laski nollaan.

Suu ja silmät teipattuna pahvilaatikkoon

Holmberg haki uhrin lopulta metsästä ja vei hänet Hakuninmaalla sijaitsevaan varastorakennukseen. Siellä hän pakotti uhrin häkkivarastoon, missä tätä pidettiin puolisen vuorokautta. Uhrilla oli edelleen käsiraudat, minkä lisäksi hänen päälleen kasattiin tavaroita.

Häkkivarastosta Holmberg vei uhrin Myyrmannin ostoskeskukseen, missä he kävivät syömässä pikaruokaravintolassa. Kuulusteluissa uhri kertoi, kuinka ei pystynyt syömään käsiensä kivuilta.

Oikeuden mukaan matka jatkui takaisin Hakuninmaalle, missä Holmberg kiinnitti jälleen uhrin käsiraudoilla puuhun. Parin tunnin kuluttua Holmberg haki uhrin ja vei hänet Kontulan ostoskeskukselle, missä pakotti uhrin aseella uhaten juoksemaan kylmässä, vaikka hänellä oli kovat kivut jaloissa paleltumien vuoksi, tuomiossa kerrotaan.

Lopulta Holmberg vei uhrin läheiseen asuntoon, missä hän vielä pakotti uhrin käsiraudoissa sekä suu ja silmät teipattuna pahvilaatikkoon useiksi tunneiksi. Tuomittu vapautti uhrin lopulta aamuyöllä tiistaina 20. marraskuuta.

Oikeus: Mo nella tapaa epäinhimillinen teko

Holmberg myönsi tapahtumien kulun pääosin eikä halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Kuulusteluissa hän kertoi, että uhri oli hänelle "paljon velkaa". Lisäksi hän kertoi vetäneensä huumaavia lääkkeitä kuukauden ja olleensa todella sekaisin.

Oikeuden mukaan Holmbergin teko oli raaka, julma ja monella tapaa epäinhimillinen. Lisäksi se kohdistui osittain sidottuna olleeseen, eli puolustuskyvyttömään, henkilöön.

Oikeuden mukaan vapaudenriiston törkeyden arvioinnissa merkitystä ei ollut sillä, että Holmbergin käyttämä ase paljastui myöhemmin kuula-aseeksi. Koska se oli oikean ampuma-aseen näköinen, oikeus katsoi, että sillä oli uhriin sama vaikutus kuin aidolla aseella olisi ollut.

–  On myös täysin sattumanvaraista, kuinka vakaviin seurauksiin Holmbergin teko olisi voinut johtaa, mikäli hän ei olisi enää löytänyt metsästä paikkaa, johon oli (uhrin) jättänyt kiinni, ottaen huomioon sääolosuhteet ja jo tuossa vaiheessa (uhrille) aiheutunut nestehukka ja paleltumavammat, oikeus totesi tuomiossaan.

Holmberg tuomittiin neljän vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Rangaistukseen vaikutti, että mies oli rikosten tekoaikaan ehdollisessa vankeudessa.

Lisäksi jutussa tuomittiin nainen, joka oli mukana, kun Holmberg kuljetti uhria Itäkeskuksesta Paloheinään ja kiinnitti tämän puuhun. Nainen myönsi tienneensä, että uhri oli tarkoitus jättää metsään pidemmäksi aikaa. Nainen tuomittiin törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.