Mies toivoi useiden ihmisten tappamista viesteissään – oikeuden mukaan poliisin tutkinta oli puutteellinen

Käräjäoikeuden tuomari otti alentavana huomioon poliisin esitutkinnan puutteet merkittävällä tavalla määrätessään rangaistuksen 53-vuotiaalle miehelle kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Mies oli kirjoittanut netissä Facebook-palvelussa ja sittemmin vastaavan venäläisen palvelun eli Vkontakten sivuilla useita uhkaavia kirjoituksia vuonna 2017.

Mies kirjoitti muun muassa, että nyt tarvittaisiin kostoisku maahanmuuttajien naisiin ja lapsiin. Hänen mukaansa iskussa pitäisi kuolla ainakin sata ihmistä.

Lisäksi hänen mukaan suojeluskunta pitäisi perustaa uudestaan, kaikki muslimit tappaa ja Israel kokonaisuudessaan polttaa. Mies myös kertoi haluavansa tehdä sinkoiskun erääseen liikkeeseen, jonka hän kertoi kuuluvan ulkomaalaistaustaisille Helsingissä.

Hän myös kuvaili yhtä äärioikeistolaisen oikeudenkäyntiä ”veljeni vastarintaliikkeestä näytösluonteiseksi oikeudenkäynniksi” ja kiroisi siihen liittyen useita poliittisten puolueiden kannattajia.

Oikeudessa selvisi, että tuo viesti koski Helsingin Asema-aukiolla tehtyä törkeää pahoinpitelyä.

Syytetty mies myös uhosi hyökkäävänsä eräässä talossa asuvien maahanmuuttajienkimppuun sekä julkaisi kuvan, jossa julisti olevansa ylpeä valkoinen arjalainen rasisti. Oikeuden mukaan ainakin toinen viesteistä liittyi Suomi Ensin -ryhmän mielenosoitukseen Forssassa.

Oikeus: Viestien julkaisupaikalla suuri merkitys

Syyttäjä nosti miestä vastaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska piti miehen useita viestejä uhkaavina, solvaavina ja panettelevina muslimeja, juutalaisia ja maahanmuuttajia kohtaan.

Miehen viestit olivat syytteen mukaan ihmisarvoa loukkaavia, omiaan herättämään halveksuntaa tiettyjä kansanryhmiä vastaan ja lisäksi kehotettiin väkivaltaan tiettyjä väestönryhmiä kohtaan.

Miestä ei kuitenkaan syytetty laittomasta uhkauksesta ketään kohtaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen syytteen mukaisesta rikosnimikkeestä, mutta huomattavasti aiempia annettuja tuomioita alemmalla rangaistuksella.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 30 päiväsakkoon, josta tuli miehelle maksettavaa 1 050 euroa ja 80 euron rikosuhrimaksu.

Aiemmin kiihottamisesta kansanryhmään vastaan on tuomittu keskimäärin 60–70 päiväsakkoa, kun viestit ovat olleet solvaavia. Savon Sanomien tietojen mukaan aiemmin oikeudessa ei ole ollut näin monia viestejä, joissa on uhottu suoraan tappamisella.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi alemman rangaistuksen riittäväksi, koska poliisin esitutkinnassa jäi epäselväksi isoin osa viestien julkaisuajoista ja -paikoista.

Poliisin esitutkinnassa oli listattu viestejä, mutta ei ollut kuvakaappauksia niistä. Käräjäoikeuden mukaan ”varsinkin julkaisupaikalla on suuri merkitys asian rikosoikeudellisen arvioinnin kannalta.”

Tuomari myös epäili, että osa miehen kirjoituksista saattoi olla julkaistu sen ajankohdan ulkopuolella, jonka syyttäjä oli ilmoittanut rikoksen tekoajaksi. Siksi tuomiossa ei otettu huomioon kaikkia viestejä, vaikka mies ei edes itse kiistänyt, etteivätkö ne olisi olleet hänen itsensä kirjoittamia.

Mies itse selitti oikeudessa, että joku oli kerännyt poliisille hänelle vahingollisia viestejä. Käräjäoikeuden tuomion mukaan jäikin epäselväksi, kuka oli toimittanut viestit poliisille. Tuomiosta ei käynyt ilmi, mitä merkitystä tällä asiassa oli syytteen ja rangaistuksen kannalta.

Mies valitti saamistaan sakoista vielä hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei antanut asiassa valituslupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nainen herjasi maahanmuuttajia puheessaan ja netissä – hovioikeus nosti sakkoja

Mies väitti tummaihoisia asein vastustettaviksi vihollisiksi – tuomio tuli kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

Uusnatseja fanittava nainen sai tuomion väkivaltaisista kuvista ja teksteistään

Muusikon on poistettava rasistiset musiikkivideot – Oikeus tuomitsi rajuista kansanralleista poikkeuksellisesti ehdollista vankeutta

Rasistisista, solvaavista viesteistä tuli taas tuomio – Tuomioita annettu jo niin monta, että rangaistuksiin on löytynyt linja

Mies solvasi nettiryhmässä muslimeja - oikeus tuomitsi hävittämään viestit

Uusimmat

Kotimaa

Ohisalo tukisi myös Kuopion joukkoliikennettä

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoiminta hurahtaa jälleen käyntiin, kokoontumisrajoitukset lievenevät

Ravintolat avaavat ovensa – asiakkaita sisään enintään puolet normaalista

Käräjillä alkaa oikeudenkäynti United Brotherhoodin johtajan raskaista syytteistä – epäillään välittäneen kilokaupalla huumeita ja rakennuttaneen jengirahoilla omakotitaloja Porvooseen

Huviveneellä pitää jatkossa olla päällikkö, mutta veneen vuokraaminen helpottuu

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, pyöräilijöille takavalo – uusi liikennelaki tulee voimaan tänään

Suomi avautuu maanantaina: ravintolaan, kirjastoon ja uimahalliin pääsee taas

Oulussa poliisioperaatio – IS: Poliisi on eristänyt kerrostaloalueen, kadulla makaa ruumis

Puutavarajunan palo sytytti useita maastopaloja Lahti–Riihimäki-radan varrelle – iso haitta raideliikenteelle

Al-Holista saapui Suomeen yhdeksän lasta ja kolme aikuista – pakenivat leiriltä eri aikoina keväällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.