Mies yritti hakata kaksi poliisia - etälamautin ei tehonnut

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi poliisien kimppuun käyneen miehen yhdyskuntapalveluun.

Oikeus katsoi, ettei ehdollinen rangaistus ollut asiassa riittävä, koska kiuruvetinen 40-vuotias mies on syyllistynyt vakavaan väkivaltaan useita kertoja aiemminkin. Nyt miehen aiheuttamat vammat jäivät kuitenkin lieviksi, koska poliisit osasivat varoa ja tiesivät väistellä miehen iskuja.

Poliisi sai viime heinäkuussa hälytyksen, jonka mukaan mies oli ollut häiriöksi hotellissa, mutta poistunut jo paikalta. Poliisit tavoittivat etsityn auton Kiuruvedeltä Iisalmentieltä.

Kun poliisit pysäyttivät auton, kuljettaja hyökkäsi poliiseja kohti ja löi molempia poliiseja voimakkaasti ylävartaloon. Toinen konstaapeli sai väistettyä lyöntiä ja käytettyä etälamautinta. Toinen konstaapeli väisti niin, että lyönti osui hänen kohotettuun kyynärpäähänsä.

Kun etälamautin ei tehonnut, poliisit taltuttivat miehen oc-sumutteella.

Hyökkääjä vetosi oikeudessa yksilönvapauteensa liikkua alueella. Hänen mukaansa asiassa pitäisi myös huomioida, ettei kenellekään hänen mielestään käynyt mitenkään.

Koko tilanne taltioitui kuitenkin poliisiauton videolle. Oikeuden mukaan kyse oli ollut voimakkaista lyönneistä. Lisäksi oikeuden mukaan mies oli syyllistynyt vastaavaan viime vuosina.

Oikeus tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, mutta muutti rangaistuksen 116 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Poliisien vanha tuttu

Miehellä oli kokemuksia poliisin etälamauttimesta ja oc-sumutteesta aiemmiltakin vuosilta. Viimeksi Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi hänet kolme vuotta sitten yhdyskuntapalveluun neljästä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kaksi pahoinpidellyistä oli virkatyötään tehneitä poliiseja.

Myös silloin poliisi yritti taltuttaa sivullista torilla hakanneen ja sitten poliisin kimppuun käyneen miehen etälamauttimella, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Silloin oc-sumutekaan ei auttanut, vaan mies jatkoi riehumistaan.

Mies ehti myös potkia toista maahan kaatunutta konstaapelia, kunnes toinen poliisi sai lyötyä miestä patukalla reiteen monta kertaa. Hyökkääjä sanoi lopulta silloin, että voi jo itse mennä poliisiautoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mies työnsi poliisit läpi lasi-ikkunasta – raju välikohtaus hotellissa