Miesten kauneusleikkaukset lisääntyneet – moni häpeää ratkaisuaan

Miesten kauneusleikkaukset ovat yleistyneet lähivuosina ympäri Suomea.

Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevassa Dextran Plastiikkakirurgisessa sairaalassa kirurgin veitseen turvautuvien miesten määrä on kasvanut viidessä vuodessa kolmanneksella.

Dextrassa miehet leikkauttavat etenkin silmäluomiaan ja neniään sekä teettävät kasvojenkohotuksia ja rasvaimuja.

– Selvästi miehetkin ovat alkaneet kokea kauneuskirurgian ihan varteenotettavana vaihtoehtona, plastiikkakirurgi Tatu Tarkka sanoo.

Etenkin hiustensiirrot ovat miesten keskuudessa suosittuja: Dextrassa hiustensiirtoasiakkaista noin 85 prosenttia on miehiä.

Tarkan mukaan hiustensiirtoja haluavat niin nuoret, aikaisin kaljuuntuneet miehet, kuin vanhemmatkin urokset, joilla ikä alkaa näkyä päälaella.

Kasvojenkohotukseen miehet Tarkan mukaan turvautuvat, koska tuntevat itsensä nuoremmiksi kuin ovatkaan.

– Monesti koetaan, että esimerkiksi valahtaneet alakasvot eivät sovi omaan elämäntilanteeseen, Tarkka toteaa.

Ihannemies on sporttinen

Terveystalon toimipisteissä miesten plastiikkakirurgiset toimenpiteet ovat lähivuosina lisääntyneet noin 20 prosenttia vuodessa.

Savonlinnan Terveystalon plastiikkakirurgin Helena Puonnin mukaan leikkauksiin hakeutuvat suomalaismiehet ovat usein aktiivisia ja pitävät muutenkin huolta ulkokuorestaan.

– Plastiikkakirurgiaan turvaudutaan, jos jotain kohtaa esimerkiksi kasvoissa ei saa korjattua liikunnalla tai muulla tavoin, Puonti sanoo.

Monella asiakkaalla kynnys lähteä leikkaukseen on suuri, ja asiaa pohditaan jopa vuosikausia.

– Useimmat asiakkaista lähentelevät keski-ikää. Kun ihminen vanhenee ja itsenäistyy, hän uskaltaa paremmin puuttua itseään vaivanneeseen asiaan, Puonti arvioi.

Hänen mukaansa tämän hetken miesihanne on sporttinen fitnesstyyppi, joka näyttää lisäksi energiseltä ja nuorekkaalta.

Vaikka suomalainen mies haluaakin eroon rypyistä, tekee hän sen maltilla.

– Halutaan näyttää hyvin säilyneiltä, mutta ei leikellyiltä. Plastiikkakirurgilla käynnistä ei haluta tehdä numeroa, vaan asiaa jopa hävetään, Puonti tietää.

Pistokset yhä suositumpia

Mehiläisestä kerrotaan, että miesten kauneusleikkaukset ovat heilläkin lisääntyneet. Tarkkoja lukuja yritys ei kuitenkaan paljasta.

Sairaala Siluetin lääketieteellinen johtaja Timo Pakkanen puolestaan sanoo, että heillä leikkausasiakkaiden määrä on pysynyt vakiona, mutta erilaiset pistoshoidot ovat kasvattaneet roimasti suosiotaan.

– Pistos- ja laitehoidoilla voidaan myöskin muokata ulkonäköä, mutta toipumisajat ovat paljon lyhyempiä. Niillä ikään kuin viivytetään isompia operaatioita, Pakkanen toteaa.

Kun mies saapuu Pakkasen vastaanotolle, haluaa hän useimmiten muokata juuri kasvojaan.

Sen sijaan maailmalla suosittu pakaroiden muotoilu on Suomessa vielä harvinaista.

– Pakaroiden muotoilu oman rasvan avulla toki yleistyy, mutta suomalaiset pitävät suurimman osan vuodesta vaatteita päällä, jolloin pakaran muoto ei niin näy. On eri asia muokata takapuolta esimerkiksi Brasiliassa, jossa rantakausi kestää käytännössä koko vuoden, Pakkanen toteaa.

Pitkät perinteet

Termi plastiikkakirurgia tulee kreikan kielen sanasta plastikos, muokata tai muotoilla, eikä sillä ole siinä mielessä suoraa yhteyttä muoviin, johon se helposti yhdistetään.

Plastiikkakirurgialla on jo pitkät perinteet, sillä ensimmäisen eurooppalaisen kirjan plastiikkakirurgiasta kirjoitti Bolognan yliopistossa vaikuttanut Gaspare Tagliagozzi 1500-luvulla.

Nykyisin plastiikkakirurgia jaetaan kahteen osa-alueeseen.

Rekonstruktiivisessa plastiikkakirurgiassa pyritään palauttamaan ruumiinosan toiminta vammautumisen tai sairastumisen jälkeen mahdollisimman normaaliksi ja samalla myös normaalin näköiseksi.

Esteettisessä eli kosmeettisessa kirurgiassa pyritään puolestaan muuttamaan ruumiinosan toimintaa ja ulkonäköä asiakkaan toiveiden mukaisesti ilman, että leikkaus olisi terveyden kannalta tarpeellinen.

Rekonstruktiivisen ja kosmeettisen kirurgian raja on hyvin häilyvä.

Suomessa kosmeettista plastiikkakirurgiaa ei lähtökohtaisesti tehdä julkisen terveydenhuollon piirissä.

Yksityisillä klinikoilla leikkausten hinnat vaihtelevat joistain sadoista euroista yli kymppitonniin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.