Miesten väliset seksitartunnat lisääntyneet

Kesällä hormonit hyrräävät ja houkutukset seksiin lisääntyvät. Iho- ja sukupuolitautien ylilääkäri Maria Huttusen mukaan kesä yksin ei kuitenkaan aiheuta piikkiä sukupuolitautitilastoihin. Matkailun lisääntymisellä sen sijaan on kouriintuntuva vaikutus, ja varsinkin kuppa ja tippuri tarttuvat liian usein tuliaisena mukaan.

- Sukupuolitaudeissa ei ole nähtävissä vuodenaikavaihtelua.

Ulkomaanmatkailu näkyy tilastoissa selvästi.

- Tippuria ja kuppaa on selvästi aikaisempia vuosia enemmän, mutta kyllä ne vastaanotolla ovat vieläkin yksittäisiä tapauksia. Tartuntoihin ovat vaikuttaneet Venäjän, Viron ja Aasian matkailun lisääntyminen. Lisäksi miesten välisessä seksissä tapahtuneet tartunnat ovat lisääntyneet, Terveystalossa ja Keski-Suomen keskussairaalassa työskentelevä Huttunen listaa.

Yleisimmät seksitaudit Suomessa ovat perinteiset klamydia, herpes ja kondylooma. Näitä harvinaisempia ovat esimerkiksi erityyppiset sankkerit.

Testeihin ei hakeuduta tarpeeksi herkästi

Huttusen mukaan sukupuolitautitesteihin hakeudutaan liian harvoin.

- Testeihin tulisi hakeutua aina, jos on pienikin epäilys tartunnasta: jos harrastaa suojaamatonta seksiä, kumppani vaihtuu tai on tilapäinen kumppani. Useimmat taudit voivat esiintyä täysin oireettomina, siksi omien oireiden tarkkailu ei korvaa testeissä käymistä.

Huttusen kesäneuvo seksiasioihin on tuttu ja turvallinen kondomi.

- Kesähuumassa tuskin paljon lääkärin neuvoja kuunnellaan, mutta kondomia pitäisi muistaa käyttää. Se ehkäisee tehokkaasti sukupuolitauteja, jos se on oikeassa paikassa, eikä taskun tai laukun pohjalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.