Migri jäädyttää päätösten tekemisen afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista

Maahanmuuttovirasto Migri on jäädyttänyt päätösten tekemisen afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista. Twitterissä asiasta kertoneen Migrin mukaan se käy parhaillaan läpi YK:n pakolaisvirasto UNHCR:n uutta linjausta Afganistanista ja muuttaa linjauksiaan tarpeen mukaan. Tällä välin Migri ei tee päätöksiä afganistanilaisten jättämistä turvapaikkahakemuksista.

Migri kertoo tiedottavansa tarkemmin, kun asia on käyty läpi. STT:lle Migri kertoo, ettei virasto tässä vaiheessa kommentoi mitenkään asiaa Twitterin ulkopuolella. Maahanmuuttovirasto ei myöskään kommentoi sitä, kuinka pitkään jäädytys kestää tai milloin asiasta voidaan tiedottaa enempää.

– Tänään sitä ei voi valitettavasti kommentoida. Käymme läpi (UNHCR:n) linjausta ja muutamme linjauksiamme tarpeen mukaan. Tiedotamme tarkemmin heti, kun olemme ehtineet käydä asian läpi, kertoo Migrin tiedottaja Jaana Vaahtio.

 

Afganistanilaiset toiseksi suurin hakijaryhmä

 

UNHCR julkaisi uudet, Afganistania koskevat linjauksensa 30. elokuuta.

Poliisi kertoo Twitterissä, ettei ole lähipäivinä palauttamassa ihmisiä Afganistaniin.

– Tilanne selvitetään yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Sen jälkeen tehdään tarvittavat linjaukset, poliisin viestissä kirjoitetaan.

Migrin tilastojen mukaan afganistanilaiset ovat irakilaisten jälkeen toiseksi eniten turvapaikkoja Suomesta viimeisen 12 kuukauden aikana hakenut kansalaisuus.

Migri on tehnyt afganistanilaisten turvapaikkapäätöksiä tuolta ajalta 1 147 kappaletta. Näistä myönteisen turvapaikkapäätöksen on saanut 196 hakijaa, toissijaisen suojelun vuoksi myönnettävän oleskeluluvan 170 ja muulla perusteella annettavan oleskeluluvan 164. Kielteisen päätöksen sai 465 hakijaa.