Mikä liesi olisi sopivin? Vertailussa viisi vaihtoehtoa

Suurinta osaa kattiloista ja pannuista voi käyttää periaatteessa kaikille liesille, mutta poikkeuksia on. Tämä kannattaa muistaa, kun on hankkimassa uutta liettä.

Yleensä liesi hankitaan keittokalusteiden kanssa samaan aikaan. Nykyisin suuri osa liesistä on pelkkiä keittotasoja, joihin uuni hankitaan erikseen.

Sähköliesi valurautalevyillä on edullisin vaihtoehto, hintavimmaksi tulee induktiolieden hankkiminen. Kokonaispaketin hintaan vaikuttavat myös uunin ominaisuudet. Automatiikka ja erilaiset älytoiminnot nostavat hintaa. Myös tavanomaista leveämpi liesi tai uuni maksaa standardimallia enemmän. Hellakaupoilla kuluu rahaa parista sadasta eurosta tuhansiin euroihin.

Sähköliesi on yleisin ja edullisin liesimalli. Sähköliedelle sopivat kaikki keittoastiat. Kuumennus perustuu siihen, että vastus lämmittää valurautaisen keittolevyn, joka vuorostaan lämmittää pannun tai kattilan. Tästä syystä liesi myös vie enemmän sähköä kuin uudet liesimallit.

Keraaminen liesi ja induktioliesi näyttävät kodinkonekaupassa kovin samanlaisilta: lasinen kansi, ei nappeja paineltavaksi. Kummatkin vievät vähemmän sähköä kuin perinteinen sähköliesi ja ovatkin syrjäyttämässä mustat levyt.

Keraamisessa tasossa on kuumenevia alueita, induktiolieden kuumennusteho perustuu magneettiin. Sen vuoksi induktiolle sopivat vain pannut ja kattilat, joihin magneetti jää kiinni. Tällaisia ovat valurauta, teräs ja emali.

Induktio on kuin kaasuliesi eli se kuumenee nopeasti. Liedelle ei saa jättää astiaa tyhjänä kuumenemaan. Kannattaa opetella tuntemaan, miten nopea se onkaan.

Näistä kahdesta induktio on kalliimpi hankinta, hinta noin 300 euroa.

Kaasuliesiä suosivat ruoanlaitosta kiinnostuneet. Tosin pääkaupunkiseudulla on edelleen kerrostaloja, joissa on kaasuliedet. Niihin kaasu tulee kiinteitä putkia pitkin eli kaasupulloa ei tarvitse vaihtaa.

Puuliedestä haaveilee moni ja jos sellainen on talossa, siitä ei kannata luopua. Uusiakin puuliesiä on markkinoilla saatavilla, niitä voi kysellä takka- ja kiuasvalmistajilta. Hinnat liikkuvat alle tuhannesta eurosta ylöspäin lieden koosta ja mallin hulppeudesta riippuen.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasi viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.