Mikä liesi olisi sopivin? Vertailussa viisi vaihtoehtoa

Suurinta osaa kattiloista ja pannuista voi käyttää periaatteessa kaikille liesille, mutta poikkeuksia on. Tämä kannattaa muistaa, kun on hankkimassa uutta liettä.

Yleensä liesi hankitaan keittokalusteiden kanssa samaan aikaan. Nykyisin suuri osa liesistä on pelkkiä keittotasoja, joihin uuni hankitaan erikseen.

Sähköliesi valurautalevyillä on edullisin vaihtoehto, hintavimmaksi tulee induktiolieden hankkiminen. Kokonaispaketin hintaan vaikuttavat myös uunin ominaisuudet. Automatiikka ja erilaiset älytoiminnot nostavat hintaa. Myös tavanomaista leveämpi liesi tai uuni maksaa standardimallia enemmän. Hellakaupoilla kuluu rahaa parista sadasta eurosta tuhansiin euroihin.

Sähköliesi on yleisin ja edullisin liesimalli. Sähköliedelle sopivat kaikki keittoastiat. Kuumennus perustuu siihen, että vastus lämmittää valurautaisen keittolevyn, joka vuorostaan lämmittää pannun tai kattilan. Tästä syystä liesi myös vie enemmän sähköä kuin uudet liesimallit.

Keraaminen liesi ja induktioliesi näyttävät kodinkonekaupassa kovin samanlaisilta: lasinen kansi, ei nappeja paineltavaksi. Kummatkin vievät vähemmän sähköä kuin perinteinen sähköliesi ja ovatkin syrjäyttämässä mustat levyt.

Keraamisessa tasossa on kuumenevia alueita, induktiolieden kuumennusteho perustuu magneettiin. Sen vuoksi induktiolle sopivat vain pannut ja kattilat, joihin magneetti jää kiinni. Tällaisia ovat valurauta, teräs ja emali.

Induktio on kuin kaasuliesi eli se kuumenee nopeasti. Liedelle ei saa jättää astiaa tyhjänä kuumenemaan. Kannattaa opetella tuntemaan, miten nopea se onkaan.

Näistä kahdesta induktio on kalliimpi hankinta, hinta noin 300 euroa.

Kaasuliesiä suosivat ruoanlaitosta kiinnostuneet. Tosin pääkaupunkiseudulla on edelleen kerrostaloja, joissa on kaasuliedet. Niihin kaasu tulee kiinteitä putkia pitkin eli kaasupulloa ei tarvitse vaihtaa.

Puuliedestä haaveilee moni ja jos sellainen on talossa, siitä ei kannata luopua. Uusiakin puuliesiä on markkinoilla saatavilla, niitä voi kysellä takka- ja kiuasvalmistajilta. Hinnat liikkuvat alle tuhannesta eurosta ylöspäin lieden koosta ja mallin hulppeudesta riippuen.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.