Mikä neuvoksi auton kylmäkäynnistyksessä? Veikko vastaa

Hilpeätä huomenta, rakkaat lukijat!

Pahimmat pakkaset ovat toistaiseksi väistyneet, mutta otetaan Matin kysymys silti käsittelyyn. Hän on pohtinut auton kylmäkäynnistystä.

– Onko viisasta käydä käynnistämässä bensa-autoa esimerkiksi kolmen tunnin välein ja käyttää moottoria esimerkiksi kymmenen minuuttia kovilla pakkasilla? Toinen vaihtoehto on auton käynnistäminen vasta kuuden tunnin jälkeen kylmiltään.

Matin tapauksessa auton esilämmittäminen ei siis ole mahdollista.

Jos edetään ihan lain mukaan, niin auton lämmittely tyhjäkäynnillä Matin ehdottaman kymmenen minuutin ajan ei ole sallittua. Lain mukaan autoa saa pitää kovilla pakkasilla tyhjäkäynnillä neljän minuutin ajan. Kova pakkanen tarkoittaa tässä tapauksessa yli -15 astetta. Sitä lämpimämmällä kelillä suurin sallittu tyhjäkäyntiaika on ainoastaan kaksi minuuttia.

Muutenkaan autoa ei kannata käynnistellä turhaan, jos sillä ei ole tarkoitus lähteä ajamaan, sillä se ei tee hyvää akulle. Muun muassa Popular Mechanics kirjoittaa, että autoissa joissa on elektroninen polttoaineen ruiskutus, tyhjäkäynti kylmänä voi pitkässä juoksussa vahingoittaa myös moottoria.

Siksipä Matin kannattaisi tyhjäkäynnin sijaan käydä ennemmin vaikka ajelemassa autollaan välissä vajaan vartin verran. Ajaminen nimittäin myös lämmittää moottoria huomattavasti tyhjäkäyntiä paremmin. Paljolti pakkasesta riippuu tietenkin se, minkä verran moottori ennättää jäähtyä seuraavien kolmen tunnin aikana, jotka auto joutuisi tässä esimerkissä lämmittelyn jälkeen kylmänä seisomaan.

Sekin taas on selvää, että kovilla pakkasilla pelkkä auton kylmiltään käynnistäminenkään ei tee hyvää moottorille. Eri arvioiden mukaan yksi kylmäkäynnistys vastaa moottorirasitukseltaan noin 500–600 kilometrin ajomatkaa. Onpa kylmäkäynnistyksen sanottu kuluttavan moottoria jopa tuhannenkin ajokilometrin verran.

Matille voisi siis sanoa, että heikkoja ovat molemmat vaihtoehdot. Kylmäkäynnistäminen on autolle aina haitallista.

Lopuksi: tiesittehän, että moottorin esilämmittämistä suositellaan, kun lämpötila putoaa alle +5 asteen? Viiden asteen pakkaseen saakka puolen tunnin lämmitys on riittävä. Pakkasen ollessa viiden ja kymmenen asteen välillä, on hyvä lämmittää tunnin verran. Yli kymmenen asteen pakkasessa kaksi tuntia riittää hyvin, sitä pidempi aika vain kuluttaa sähköä turhaan.

Voit lähettää Veikolle palautetta tai kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Nato-asiantuntija HBL:lle: Ei ole varmaa, hyväksyisikö Trump Suomen jäsenhakemuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.