Mikkeli sai poikkeusluvan: synnytykset jatkuvat keskussairaalassa

Mikkelin keskussairaala sai ministeriön poikkeusluvan jatkaa vuoden 2020 loppuun synnytyssairaalana. Määräaikaisen poikkeusluvan saivat sosiaali- ja terveysministeriöltä Mikkelin lisäksi Kainuun keskussairaala vuoden 2020 loppuun ja Länsi-Pohjan keskussairaala vuoden 2018 loppuun.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti asiasta torstaina.

– Tämä oli kolmas erittäin hyvä uutinen koko maakunnalle. Omaishoidon kärkihankerahoituksen, Esper-hankkeen investointien ja synnytysten jatkon varmistumisen ansiosta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluja, maakunnan keskussairaaloiden yhteistyötä ja erityisesti päivystystä voidaan rakentaa nyt selkeistä lähtökohdista, sanoo Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Synnytykset ja kirurginen päivystys muodostavat keskussairaalassa toisiaan tukevan kokonaisuuden. Synnytysten hoito edellyttää myös kirurgista päivystysvalmiutta vakavien tilanteiden varalta. 

Myös päivystyksen yksikkökustannukset olisivat nousseet synnytysten poistuessa, kun anestesian ja leikkauksien valmiutta pidettäisiin paljon suppeampaa toimintaa varten.

– Synnytysten jatko on nyt mitä suurimmassa määrin eteläsavolaisten omien ratkaisujen takana. Meillä on tässä lähellä hyvät uusitut tilat ja pätevät kätilöt, synnytys- ja lastenlääkärit. Tilanne paranee vielä nykyisestäkin, kun muutaman vuoden kuluttua saamme uuden, erityisesti lasten ja naisten palveluihin suunnitellun Perhetalon, kehuu johtajaylilääkäri Kati Myllymäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.