Miljoona suomalaista kärsii kroonisesta kivusta – "Se ihana olotila, kun ei ole kipuja"

Mitä ei näe, sitä on vaikea uskoa, sanoo 41-vuotias Mari Pekkonen.

Nuorekas nainen ei näytä toimintakyvyttömältä potilaalta eikä erityisen sairaalta. Hän on kuitenkin kärsinyt vuosia kroonisesta kivusta, jonka taustalla on mahdollisesti entesiitti, reuman kaltainen tulehdus- ja ärsytystila, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Pekkosella on todettu myös selän rappeuma ja välilevynpullistumia. Entinen laivahuoltaja ja -kokki ei ole moneen vuoteen pystynyt tekemään työtä lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta.

Suomessa on noin miljoona kroonisesta kivusta kärsivää. Muiden on usein vaikea käsittää näkymätöntä kipua. Intuitio johtaa ihmisiä harhaan, kun silmät valehtelevat.

– Kun sanoo, että minä en vain pysty, sitä on usein vaikea saada perille, edes lääkärille, Pekkonen kertoo.

Tarina on tuttu Eki Ikäläiselle, joka vetää Savonlinnassa kroonisesta kivusta kärsivien vertaistukiryhmää.

– On sellaista tietämättömyydestä johtuvaa lintsariksi leimaamista. Usein muilla ei ole minkäänlaista vertailukohtaa siihen, mitä kipu voi olla.

Vertaistukiryhmä on toiminut marraskuusta asti, ja kokoontumisissa käy noin 15 ihmistä. Jokaisen tarina on erilainen, mutta heitä yhdistää kivun kanssa eläminen. Se on, Ikäläisen sanoin, liikettä taivaan ja helvetin välillä.

– Se ihana olotila, kun ei ole kipuja. Ja sitten se, kun ne kivut ovat päällä, hän selittää.

Kaikilla on oma tapansa sopeutua. Mari Pekkosen prosessiin kuului tatuoinnin ottaminen. Hänen käsivarressaan on nyt raskaasta tiestä kertova teksti ”Kipu on ystäväni. Paha hedelmä.”

– Kun en pääsyt siitä eroon, otin sen osaksi itseäni, pahaksi ystäväksi.

Kroonisesta kivusta kärsivien järjestö, Suomen Kipu, järjestää kipupotilaiden arkea avaavaa koulutusta. Yksi kouluttajista on Anna Giss, joka luennoi hoitoalan opiskelijoille elämästään kipupotilaana. Hänen perusviestinsä on, että jokainen potilas on yksilö.

Giss on huomannut, että stereotyyppiset mielikuvat johtavat hoitajiakin harhaan.

– Saan painia tämän asian kanssa tosi usein. Olen 28-vuotias nuori nainen ja tykkään meikkaamisesta. Se johtaa väärinymmärryksiin. Sanon aina itse, että ihmisen ei tarvitse näyttää kipeältä ollakseen kipeä, Giss kertoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.