Ministeriö: Perusopetus tarpeen tuhansille yli 16-vuotiaille tulijoille

Suomessa on tänä vuonna noin 2 600 oppivelvollisuusiän ylittänyttä nuorta maahanmuuttajaa, joilla on perusopetuksen täydentämistarvetta. Asiasta kertoo opetusministeriö.

Näiden 16–18-vuotiaiden maahanmuuttajien tulisi ministeriön mukaan pystyä opiskelemaan kokopäiväisesti. Lisäksi he tarvitsevat intensiivistä suomen tai ruotsin kielen opetusta ja osin myös luku- ja kirjoitustaidon opetusta.

Ministeriö linjaa, että aikuisten perusopetus uudistetaan paremmin maahanmuuttajien tarpeita vastaavaksi. Opetukseen tulisi kuulua myös tutustumisjaksoja työelämään

Opetusministeriö pyrkii pikaisesti selvittämään, onko perusopetuksen järjestäjillä valmiuksia järjestää tarvittava määrä perusopetusta tai valmistavaa opetusta ensi syksystä alkaen.

– Koulutus ja kielen oppiminen ovat tärkeimpiä keinoja vahvistaa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä uudessa kotimaassa. Tarvitaan nykyistä joustavampia ja yksilöllisempiä polkuja, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Opetusministeriö esitteli torstaina linjauksensa, jotka koskevat maahanmuuttajien saamista nopeammin koulutukseen ja työelämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.