Ministeriö lapsiasiavaltuutetulle: "Valtion matkustussääntöä on noudatettava poikkeuksetta"

Oikeusministeriön selvitys lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan taksimatkailusta on valmistunut.

Ministeriö korostaa lapsiasiavaltuutetulle, että valtion matkustussääntöä on noudatettava poikkeuksetta.

Ministeriö toteaa tiedotteessaan, että "ottaen huomioon taksin käytön varsin huomattavan määrän ministeriö pitää aiheellisena korostaa lapsiasiavaltuutetulle, että valtion matkustussäännön määräyksiä tulee noudattaa poikkeuksetta, ja matkustustavan harkintaan ja riittäviin perusteluihin tulee kiinnittää huomiota".

Lapsiasiavaltuutetun taksimatkailu nousi esiin joulukuun alussa Uutissuomalaisen uutisessa, jossa kerrottiin, että taksimatkoja oli kertynyt kolmessa kuukaudessa yli 5 000 eurolla.

Olisiko julkisia voinut käyttää?

Oikeusministeriön tarkastusjohtaja Kaisa Sistonen toteaa, että keskustelu Kurttilan taksimatkoista antaa aiheen lapsiasiavaltuutetulle kiinnittää jatkossa tarkempaa huomiota myös kustannustehokkuuteen eikä vain toiminnan aktiivisuuteen ja vaikuttavuuteen, sillä Kurttilan kalenteri on hyvin täynnä.

– Kyllähän siellä kieltämättä oli sellaisia matkoja, että voi miettiä, olisiko ne voinut tehdä julkisilla kulkuvälineillä, hän toteaa.

Oliko väärinkäytöksiä vai ei?

Lapsiasiavaltuutetun toimisto itse tiedottaa, että "Kurttilan antamien tietojen pohjalta tehdyssä selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä".

Uutissuomalainen kysyi Sistoselta, pitääkö tämä paikkaansa. Onko niin, että väärinkäytöksiä ei löytynyt? Sistosen mukaan varsinaista laillisuusvalvontaa ei tehty.

– Me emme tehneet tässä asiassa laillisuusvalvontaa, vaan katsoimme hänen selvityksensä läpi. Yritimme olla puuttumatta hänen virkatehtäväänsä ja mikä sen tehtävän sisältö on.

Lain mukaan lapsiasiavaltuutetun tehtävä on edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista yleisellä yhteiskunnallisella tasolla yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa.

Oikeusministeriö tiedottaa, että Kurttilan taksimatkat liittyvät sellaisiin virkatehtäviin ja tilaisuuksiin, joiden hoitaminen ja joihin osallistuminen kuuluvat lapsiasiavaltuutetun itsenäiseen harkintaan.

"Ministeriö ei siksi ota kantaa yksittäisten taksimatkojen asianmukaisuuteen tai valtuutetun tilaisuuksiin osallistumisen perusteluja koskevaan sisällölliseen arviointiin", tiedotteessa todetaan.

Sistonen kertoo, että lapsiasiavaltuutetun taksimatkojen määrästä keskustellaan vielä oikeusministeriön sisällä sekä mahdollisesti myös valtiontalouden tarkastusviraston kanssa.

Uutissuomalainen ei tavoittanut Tuomas Kurttilaa kommentoimaan tilannetta.

Helsingistä Harjavaltaan

Uutissuomalainen kävi läpi lapsiasiavaltuutetun taksimatkat syyskuun alusta marraskuun 27. päivään saakka.

Tänä aikana taksimatkoja kertyi 4 289,80 eurolla,

Samana aikana linja-automatkoja kertyi 71,30 eurolla ja junakuluja 678,54 eurolla.

Kun kirjanpitoon laittamattomat kuitit huomioidaan, nousevat valtuutetun taksikulut marraskuun loppuun mennessä yhteensä 5 170 euroon.

Kolmen viime kuukauden aikana valtuutettu on muun muassa ajanut taksilla Oulusta Jyväskylään 591,90 eurolla ja Helsingistä Harjavaltaan 500 eurolla puhumaan tilaisuuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lapsiasiavaltuutetun taksimatkakohu: Laki sallii, että alainen voi hyväksyä esimiehensä laskut

Lapsiasiavaltuutettu perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla – "Teen tätä työtä ihmisten keskuudessa"

Ministeriö pyytää Kurttilalta selvitystä taksikuluista

Kysymys ja vastaus: "Käytättekö siis taksia siksi, että voitte keskustella taksikuskien kanssa luottamuksellisista asioista?"

Lapsiasiavaltuutettu hurautteli taksilla – kolmessa kuukaudessa lasku yli 5000 euroa

Uusimmat

Kotimaa

Kehno ajokeli lauantaina ja ensi tiistaina pohjoisessa

Kokoomuksen uusi puoluesihteeri: En halua nähdä perussuomalaisia rakentamassa seuraavaa hallitusta

Juncker ei usko budjettisopuun Suomen puheenjohtajakaudella – EU:n laajentumiseen joudutaan palaamaan myöhemmin

Poleenin iso katto vihdoin remonttiin

Isot kysymykset yhä auki Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tes-neuvotteluissa – työntekijäpuoli vihjaa jo työtaisteluista

Oletko nähnyt tätä naista? Kadonneen auto löytyi erikoisesta paikasta

Kansanedustaja Ari Koponen hakee Brother Christmas -tuomioonsa valituslupaa suoraan korkeimmasta oikeudesta

Poliisille öinen ilmoitus: Karjapuskurilla varustettu maastoauto pökki tahallaan pikkuautoa

Kuntayhtymä Essote vähentää 110 henkilötyövuotta – satoja lomautetaan

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.