Ministeriö pyytää Huoltovarmuuskeskusta hankkimaan uusia suojavarusteita 100 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron hankintaesityksen uusista suojavarusteista. Hankinnoilla varaudutaan ministeriön mukaan koronavirusepidemian jatkumiseen.

Esitys sisältää vähintään yhdeksän miljoonaa suu-nenäsuojaa ja vähintään 1,5 miljoonaa hengityssuojainta, ensisijaisesti korkeimman suojausluokan FFP3-suojia. Lisäksi ministeriö esittää hankittavaksi nitriilikäsineitä, suojatakkeja ja esiliinoja.

Ministeriön mukaan esimerkiksi suu-nenäsuojien riittävyys on Suomessa tällä hetkellä hyvä, mutta niiden markkinat ovat edelleen epävarmat.

–  Varaudumme siihen, että tautitilanne voi jatkossa muuttua ja suojavarusteiden kysyntä kasvaa nykyisestä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo tiedotteessa.

Hankintaesitystä koskevat tilaukset on määrä tehdä kesä–elokuun aikana. Hankittavat suojavarusteet varastoidaan Huoltovarmuuskeskukseen.

–  Tämä on iso juttu, että nyt kerätään puskuria. Jos tulee toinen aalto, niin me pystymme terveydenhuoltojärjestelmää tukemaan, STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas sanoo STT:lle.

Kotimainen tuotanto kysynnällä pystyyn

Tulokas sanoo kevään opetuksen olleen, että huoltovarmuuden kannalta kotimainen suojavarustetuotanto on ensiarvoisen tärkeä asia. Myös ministeriö esittää, että hankintoja tehdään myös suomalaisilta valmistajilta.

–  Haluamme, että kotimainen tuotanto lähtee nyt käyntiin ja heiltä pystytään tekemään pitkäjänteisiä ostoja, Tulokas sanoo.

Tulokkaan mukaan ainoastaan kotimaisen tuotannon varaan ei vielä voida Suomen huoltovarmuutta rakentaa, vaan se tarvitsee rinnalleen ostot ulkomailta.

Ministeriössä terveydenhuollon suojavarustetilannetta seurataan viikoittaisten raporttien avulla. Niistä ilmenevät suojavarusteiden varastotilanne sekä tulevat kuljetukset eri alueilla.

–  Näiden avulla pystytään arvioimaan, kuinka monta päivää tai kuukautta tavaraa riittää. Tällä hetkellä puhutaan jo aika pitkistäkin ajoista nykyisillä kulutusmäärillä, Tulokas kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

STM: Kirurgisten suu-nenäsuojaimien riittävyys nyt hyvä – suojavaatteiden välttävä

Markkinointiyhtiön uusi aluevaltaus: Kuopiosta 25 000 suojaesiliinaa viikossa Suomen sairaaloihin

Huoltovarmuuskeskuksen irtisanottu johtaja Jyrki Hakola kiistää STT:lle syyllistyneensä rikokseen – epäillään Ylen mukaan luottamusaseman väärinkäytöstä maskikaupoissa

Uusimmat

Kotimaa

MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni

Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina – vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan heidän on pysyttävä pois kodeistaan

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Korona iski loppuviikon aikana kausityöntekijöihin Päijät-Hämeessä, päiväkoti kiinni Rovaniemellä – sunnuntaina koko maassa kolme uutta tartuntaa

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.