Ministeriö selvittää ammatillisten tutkintojen hyödyntämistä opiskelijavalinnoissa

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut työryhmän tekemään esityksiä siitä, miten ammatillisia tutkintoja voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa. Tavoitteena on vähentää nuorten tarpeettomien välivuosien määrää ja aikaistaa korkeakouluopintojen aloitusta.

– Odotan työryhmän esityksiä jo huhtikuussa, hän kommentoi Savon Sanomille sähköpostitse.

Työryhmän puheenjohtaja Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että työryhmän työ on jatkoa viime vuonna toimineen työryhmän selvitykselle, jossa selvitettiin ylioppilastutkintotodistusten hyödynnettävyyttä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

Vuorinen muistuttaa, että yliopisto- ja ammattikorkeakoululakien mukaan myös toisen asteen ammatillinen tutkinto tuottaa samalla tavalla kelpoisuuden korkeakouluopintoihin kuin ylioppilastutkinto.

Vuorisen mukaan korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa voisi huomioida esimerkiksi ammatillisiin tutkintoihin sisältyvien yhteisten osien, kuten kieliopintojen, arvosanat.

Työryhmä selvittääkin muun muassa sitä, ovatko ammatillisten oppilaitosten arvosanat keskenään vertailukelpoisia samalla tavoin kuin ylioppilastutkinnon arvosanat.

Koulutussosiologian professori ja Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen johtaja Osmo Kivinen ei kannata sitä, että korkeakoulujen pääsykokeista luovuttaisiin. Grahn-Laasonen on aiemmin väläytellyt pääsykokeista luopumista.

– Pääsykokeet valitsevat oman alansa kannalta mielekkäästi. Jos on hyvä koulussa, se ei vielä takaa, että on hyvä kovinkaan monessa ammatissa, Kivinen sanoo.

Grahn-Laasonen perusteli esitystään sillä, että nuorten pääsyä korkeakouluopintoihin halutaan nopeuttaa.

– Ministeriö ei voi estää nuoria pitämästä välivuotta. He pitävät sen joka tapauksessa, sanoo Kivinen.

Pääsykokeista luopumista on perusteltu myös sillä, että pääsykokeisiin valmentavat kurssit ovat maksullisia.

Kivinen uskoo, että valmennuskurssit siirtyisivät toisen asteen koulutukseen, jos pääsykokeet poistettaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tie amiksesta lääkikseen ei ollut helppo: "Luin vuoden ajan 6-9 tuntia päivässä"