Ministeriö selvittää, saako laittomasti maassa olevia etsiä televalvonnalla

Suomessa selvitetään, voiko poliisi tai muu esitutkintaviranomainen käyttää esimerkiksi televalvontaa laittomasti maassa oleskelevan henkilön löytämiseksi.

Savon Sanomien tietojen mukaan oikeusministeriö on aloittanut arvion laatimisen, voisiko poliisi tai muut viranomaiset jatkossa käyttää ulkomaalaisrikkomusten selvittämisessä sellaisia pakkokeinoja, joiden käyttö ei ole nyt sallittua.

Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi televalvontaa eli henkilön jäljittämistä puhelintietojen perusteella, tarkkailua, etsintöjä tai joitain lievempiä pakkokeinoja.

Oikeusministeriö tekee arvion yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Sen on tarkoitus olla valmis viimeistään huhtikuussa. Kyse ei ole vielä lakimuutoksesta, vaan arviosta, onko tällaisen muutoksen esittäminen suhteellisuusperiaatteen mukaista.

Poliisin pakkokeinojen pitää lain mukaan olla suhteessa tutkittavaan asiaan.

Viranomaisten yhteisesti sopimia toimia

Sisäministeriön uusien tietojen mukaan Suomessa on kadonnut 3 824 turvapaikanhakijaa vastaanottojärjestelmästä.

Oikeusministeriön valmisteleva arvio on yksi uusi toimi, joita Suomessa on päätetty nyt tehdä. Poliisihallitus, poliisi, oikeusministeriö ja muut toimijat aloittavat ensi vuonna tehostetun toiminnan laittoman maassa oleskelun estämiseksi ja hallitsemiseksi. Osa toimista on aloitettu jo, mutta loputkin päätetyt toimet otetaan käyttöön tammikuusta.

Toimet aiotaan kohdistaa laittomasti maassa oleskeleviin henkilöihin eli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin henkilöihin, joita ei pystytä palauttamaan eivätkä he poistu itsenäisesti, tai jotka katoavat tai poistetaan vastaanottojärjestelmästä.

Kyse ei siis ole paperittomista henkilöistä, joilla voidaan tarkoittaa myös ylipäätään asiapapereiltaan puutteellisesti Suomeen tulleita henkilöitä.

Tilannekuvaa päivitetään

Tilanteeseen puuttumiseksi kaikki poliisilaitokset on velvoitettu keräämään tietoa, paljonko laittomasti maassa olevia on, missä heitä voi olla ja mikä tilannekuva kullakin alueella asiassa on. Tilannekuva kootaan valtakunnallisesti keskusrikospoliisiin. Tietoa poliisille välitetään myös vastaanottokeskuksista.

Suomessa aiotaan ottaa ensi vuonna käyttöön myös toimintamalli, jossa kansalaisia kannustetaan ilmoittamaan epäillystä laittomasta työnteosta poliisin vihjepuhelimeen.

Kuljetus-, ravintola- ja rakennusalan yrityksiin tehdään myös valtakunnallinen kysely, jossa ministeriöt pyrkivät selvittämään yritysten näkemyksiä ja tietämystä siitä, onko Suomessa laitonta työtä ja työmarkkinoita laittomasti maassa oleskeleville.

Kyselyn tuloksia käytetään suuntaamaan poliisin, työsuojelutarkastajien ja verottajan yhteistarkastuksia työpaikoille. Ensi vuonna entistä useampi työpaikkatarkastuksista tehdään ennalta ilmoittamatta.

Tiedon jakoa lisätään

Lisäksi poliisi on valmistellut ensi vuodelle lisää ulkomaalaisasioiden koulutusta Poliisiammattikorkeakouluun. Laittoman maahantulon torjunnan koulutuksia aiotaan jalkauttaa myös kaikkiin poliisilaitoksiin.

Tarkoitus on myös lisätä säilöönottopaikkoja henkilöille, jotka on otettava säilöön poistamispäätöksen toimeenpanon ajaksi.

Maahanmuuttovirasto ja poliisi lisäävät lisäksi mittavasti tiedon jakamista vapaaehtoisesta paluusta. Kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaville infotaan vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta.

Maahanmuuttoviraston nettisivuille käännetään tietoa asiasta myös vielä kahdeksalla uudella kielellä englannin lisäksi. Asiasta tuotetaan myös esite 11 kielellä.

Samalla ohjeistuksilla ohjataan terveydenhuollon päivystysyksiköitä antamaan kaikille potilaille kiireellinen hoito, jos heillä on siihen tarve.

Suomi aikoo myös jatkaa aktiivisesti neuvotteluja Somalian kanssa takaisinottojärjestelyjen sopimiseksi. Aiemmin neuvottelut ovat edenneet jo Afganistanin ja Irakin kanssa.

Uusista toimista on päättänyt maahanmuuton ministeriryhmä eli kuuden eri ministeriön edustus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ministeri: Kaikki poliisit tarvitaan töihin - lisärahoitus ensi vuodelle

Uusimmat

Kotimaa

Länsi- ja Pohjois-Suomeen on luvassa sadetta, idässä kesäisiä lämpötiloja

Blockfestin aikana poliisilla riitti hommaa Tampereella – huumausainerikoksia, pahoinpitelyitä ja alueelle liputta ryntäileviä nuoria

Outojen voimien valtaamaan newyorkilaistaloon sijoittuva Control on espoolaisen Remedyn toistaiseksi suomalaisin peli

Häkämies varoittelee palkansaajaliittoja tavoittelemasta liian suuria palkankorotuksia – "Näkymä on heikentynyt"

Tulevien päivien sää on epävakainen mutta lämmin – sunnuntaina lämpötilat voivat nousta idässä yli 20 asteen

Miehen epäillään levittäneen asuntoon palavaa nestettä – poliisi tutkii omakotitalon paloa Ylitorniolla murhan yrityksenä

Rinne budjetista Demokraatille: Korkeakoulujen lisärahat tulevat varmasti, mutta niiden jaksotus on auki

Rattijuopoksi epäilty oli hukkua paetessaan poliisia Espoossa – apuun venepoliisi ja jopa lennokki

Sellissä ilman luonnonvaloa tai virikkeitä – Suomelle on huomautettu toistuvasti poliisin tiloissa säilytettävien tutkintavankien oloista, ministeriöllä alustavia ratkaisuja

Polkupyöräilijä kuoli risteysturmassa Oulussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.