Ministeri Lindström päättää Popovin luovutuksesta Venäjälle

Venäjällä petoksesta epäilty petroskoilainen liikemies ja oppositiopoliitikko Vasili Popov voidaan luovuttaa Venäjälle, toteaa korkein oikeus.

Luovutuksesta päättää oikeusministeri Jari Lindstörm (ps.), jolle asian esittelee hallitussihteeri Juhani Korhonen.

Venäjä jätti Suomelle luovutuspyyntönsä Popovista lokakuussa. KKO:n mukaan luovutuspyynnossä kuvattu teko täytti törkeän petoksen tunnusmerkistön Suomessa. STT:n mukaan Popov on kertonut, että hänellä on syytä pelätä venäläisessä vankilassa, mutta KKO ei pitänyt vankilaoloja esteenä luovutukselle.

Popov muutti Joensuun seudulle viime maaliskuussa kuultuaan, että häntä vastaan aloitetaan rikostutkinta Venäjällä.

Tämän jälkeen Popov pidätettiin Venäjällä poissaolevana ja hänestä annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Poliisit hakivat Popovin elokuussa tämän kotoa, mutta Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi hänet vapautettavaksi seuraavana päivänä. Popov määrättiin matkustuskieltoon.

Popovin sekä muutamien muiden henkilöiden epäillään aiheuttaneen Petroskoille merkittävät tappiot alihintaisella kiinteistökaupalla. Venäläisen viranomaislaskelman mukaan tappiota olisi tullut peräti 43 miljoonaa ruplaa, nykykurssilla yli 510 000 euroa, kun julkisuudessa on aiemmin puhuttu yli 10 miljoonan ruplasta. Kauppa koski kouluruokailukombinaatin kiinteistöä. Ilta-Sanomat julkaisi keväällä kuvan talosta, joka näyttää päälle päin heikkokuntoiselta.

Verkkolehti Fontanka kirjoitti kesällä, että Popovin uskotaan omistavan paitsi Lentorg-ruokakauppaketjun myös esimerkiksi useita kahviloita Petroskoissa, kustantamon ja Aunuksen meijerin. Pian Suomeen tultuaan hän perusti Joensuuhun mainostoimiston ja sai oleskeluluvan.

Oppositiota edustanut Galina Shirshina valittiin Petroskoin kaupunginjohtajaksi Popovin Jakoblo-puolueen tuella vuonna 2013, minkä on sanottu aiheuttaneen valtataistelun. Shirshina joutui eroamaan tehtävästä viime vuoden lopulla.

Entinen kilpahiihtäjä Vasili Popov on toiminut politiikassa jo 1990-luvulta asti johtaen välillä esimerkiksi Petroskoin kaupunginneuvostoa. Esivallan kanssa hän on ollut kahnauksissa ennenkin. Popov sai kiristyksestä ehdollisen vankeusrangaistuksen vuonna 2009. Tuomion mukaan Popov uhkasi julkaista ikäviä kuvia eräästä poliitikosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.