Ministeri Mäntylä kiirehtii uutta kotouttamisjärjestelmää

Jos jonkun asian vien maaliin, niin tämän, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoi pakolaisten kotouttamisjärjestelmän laadinnasta Kuopiossa lauantaina. Suomesta oleskeluluvan saavien pakolaisten tukien tason on oltava Mäntylän mukaan merkittävästi alempi kuin nykyisessä asumisperusteisessa mallissa.

Ministeri puhuu Suomen kantokyvystä ja siitä, että järjestelmämme ei saa olla liian houkutteleva. Prosentteja tai euromääriä hän ei sano.

– Meillä on jo nykyisin jo toimeentulotuki, jota voidaan leikata nuorilta tietyillä perusteilla jopa 40 prosenttia määräaikaisesti, hän sanoo kuitenkin esimerkin.

– Peilaamme sitä muiden maiden tasoon. Selvitystyö on menossa siitä, mikä on oleskeluluvan saaneiden tukitaso muualla, Mäntylä kertoi Savon Sanomille.

 

Valmistelussa olevaan malliin Mäntylä haluaa vastikkeellisuutta, velvoitteita ja valvontaa.

– Joko niin, että perustasoon on mahdollista saada bonusta jos täyttää edellytykset tai sitten velvoitteet, jotka pitää täyttää, jotta saa perustason.

Oleskeluluvan saaneille maksetaan työmarkkinatukea ja toimeentulotukea.

– Siinä on ristiriitaa, koska tukia maksetaan eri kanavia pitkin. Kun kotouttamistoimenpiteet tulevat vielä työ- ja elinkeinoministeriön kautta, on vaikea saada kiinni kokonaisuudesta. Tämä pitää korjata.

– Meillä ei ole seurantamekanismia siihen, miten kotouttaminen onnistuu eli mitä rahoilla todellisuudessa tapahtuu.

 

Kotouttamisjärjestelmä on Mäntylän mukaan korkealla ministeriön kiireellisyyslistalla.

– Mutta ei se yksinkertaista ole. Vaihtoehtojen tutkitaan. Niiden pitää olla perustuslaillisesti kestäviä. Nykymallissa on elementtejä, joiden hahmottaminen ja purkaminen vie aikaa.

"Oma joukko ensin töihin"