Ministeri: "Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)  on huolissaan 25–34-vuotiaista miehistä.

– Parhaassa perheenperustamisiässä olevien miesten työllisyysaste on 2000-luvulla heikentynyt samaa tahtia kuin syntyvyyskin, Orpo kirjoittaa Facebookissa.

Orpo pitää ongelmaa suurena niin henkilökohtaisella tasolla kuin yhteiskunnan kannalta. Hän viittaa valtiovarainministeriön kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen havaintoihin syntyvyyslukujen laskusta.

– Pojilla on vaikeuksia koulussa oppimisessa, ja liian moni jää ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tytöt pärjäävät paremmin, eivätkä he siksi edes kohtaa. Tämä näkyy jo syntyvyystilastoissa, kun lapsia syntyy Suomessa vähemmän kuin 150 vuoteen! Orpo kirjoittaa.

Hän haluaa viedä koulutuksen uudistukset varhaiskasvatuksesta amisreformiin huolella maaliin, jotta uusien ikäluokkien myötä ei tule enää uusia syrjäytyneitä.

– Samaan aikaan ponnistellaan jo syrjäytyneiden, yksinäisten auttamiseksi mukaan yhteiskuntaan ja opiskelemaan tai töihin. Nyt kun työpaikkoja syntyy, on tähän paljon paremmat mahdollisuudet.

Orpo toteaa, ettei kaikilla tytöilläkään mene hyvin, mutta lukumääräisesti iso huoli on pojista.

 

– Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää. Ei hänelle itselleen, kuin muillekaan. Heidän moittimiseen meillä ei ole varaa, auttamiseen pitää olla.