Tapaus Fimea: Ministeri lupaa päätöksiä muutaman viikon sisään

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) ei ota vielä kantaa Fimean alueellistamispäätökseen. Ministerin asettama työryhmä ehdotti tänään julki tulleessa raportissaan, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean päätoimipaikka olisi Helsinki eikä Kuopio.

Mäntylä sanoo kuulleensa itsekin vasta tiistaina esittelytilaisuudessa työryhmän ehdotuksia. Seuraavaksi hän aikoo käydä raportin moneen kertaan läpi.

– En lähde siihen (alueellistamiseen) vielä ottamaan kantaa, koska en ole raporttiin ehtinyt vielä niin perusteellisesti perehtyä. Vien sen hallituksen käsittelyyn ihan siitä syystä, että asiassa on rajapintoja moneen hallitusohjelman kirjaukseen ja kärkihankkeeseen. Haluan, että keskustelu kokonaisuudesta käydään laajemmalla tasolla, Mäntylä kertoo.

– Mikä on lopullinen ratkaisu, se selviää tässä ihan lähiviikkoina.

Ensimmäinen päätös Fimean siirtämisestä Kuopioon tehtiin jo vuonna 2009. Mäntylä ei halua lähteä puimaan Fimea-päätöksenteon pitkää historiaa, koska hän on itse perehtynyt asiaan vasta viime kesänä.

– Minusta on nyt tärkeämpää, että katsotaan tulevaisuuteen niin, että tilanne saadaan rauhoittumaan, päätökset tehtyä ja ennen kaikkea se, että henkilöstö voi tietää, mikä on tulevaisuuden suunta, Mäntylä toteaa.

 

Fakta: Fimean siirrosta Kuopioon päätettiin vuosia sitten

– Fimea perustettiin vuonna 2009, kun se edeltäjä Lääkevirasto lakkautettiin.

– Fimea valvoo lääkkeitä, veri- ja kudostuotteita sekä kehittää lääkealaa. Se myös kilpailee Euroopan lääkeviraston toimeksiannoista.

– Sosiaali- ja terveysministeriö päätti vuonna 2009, että Fimea siirretään Kuopioon vuoden 2014 loppuun mennessä.

– Vuonna 2012 siirtymisaikaa pidennettiin vuoden 2018 loppuun, koska viraston henkilöstön halukkuus muuttaa Kuopioon oli vähäistä. Lisäksi Fimeasta oli irtisanoutunut alueellistamispäätöksen takia noin 70 ihmistä.

– Viraston päätoimipaikka sijaitsee tällä hetkellä Kuopiossa. Viime vuoden lopussa Fimeassa työskenteli Helsingissä 163 henkeä, Kuopiossa 56 ja Turussa 6.

Lue lisää Fimean uudesta käänteestä keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päätoimipaikaksi suositellaan Helsinkiä

Fimea: Lääketeollisuus kriittisenä alueellistamiselle

Fimeasta taas uusi selvitys