Ministeri väläyttää: Alkot auki iltayhdeksään saakka

Hallitus aikoo vapauttaa alkoholilainsäädäntöä. Suunnitelmissa on, että säännöksiä ravintoloiden anniskeluajoista ja asiakaspalvelusta vapautettaisiin. Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin, viineihin ja keskiolueen luovuttaisiin.

Perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehula (kesk.) väläyttää myös mahdollisuutta Alkon aukioloaikojen pidentämiseen arkisin kello yhdeksään.

Alkon monopoliasemaa ei olla kuitenkaan muuttamassa.

– Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, Rehula sanoo tiedotteessa.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on nostanut esiin kauppojen toiveet saada myydä alkoholijuomia kello 21–23.

– Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta aikaa ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin. Osa päivittäistavarakauppojen henkilökunnasta on myös huolissaan mahdollisesti lisääntyvistä järjestyshäiriöistä, mikäli alkoholin myyntiaikaa ilta-aikaan pidennettäisiin, Rehula sanoo.

Rehula esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle tänään. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä. Lausunnoille esityksen on tarkoitus lähteä pian.

Osa rajoituksista peräisin 1930-luvulta

Monet asiat ovat edelleen avoinna, ja tulevan lakiuudistuksen sisältöä sekä yksityiskohtia hiotaan hallituspuolueiden edustajien kesken. Hallituspuolueet joutuvat hakemaan kantaa muun muassa pienpanimoiden ja viinitilojen suoramyyntioikeuteen, ravintoloiden yhteisiin anniskelualueisiin ja jatkoaikalupamenettelyihin.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvellaan, että myös niin kutsutut mustat päivät nousevat poliitikkojen keskusteluihin. Nyt laissa on useita "mustia päiviä", joina Alkon ovet on pidettävä kiinni. Päiviä ovat esimerkiksi kirkolliset juhlapyhät.

Osa alkoholilainsäädännön rajoituksista on peräisin 1930-luvulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Wallinheimo: Alkoholilakia pitäisi uudistaa rohkeammin

Ehyt ei halua muutoksia alkoholin myyntiaikoihin

PAM kiittelee Rehulan alkoholilakiehdotusta