Amerikkalaisen jalkapallon tähtijätti nuorille: Minussa on 40 kiloa enemmän suomalaisuutta

Puijonsarven koulun yläkouluikäiset nuoret pohtivat työpajoissaan identiteettiä, syrjintää ja monikulttuurisuutta tiistaina Päivärannassa Kuopiossa.

Seitsemäsluokkalaiset Anna Kinnunen, Vilma Väätäinen ja Emilia Virtanen olivat tyytyväisiä tilaisuuden ensimmäiseen työpajatuntiin.

– Olen miettinyt pakolaisia. On hyvä, jos apua annetaan muille, Kinnunen sanoi.

Kukin kolmesta työpajasta kesti tunnin. Aiheet liittyivät moneen koulumaailman ajankohtaiseen kysymykseen, kuten kiusaamiseen, sosiaalisiin suhteisiin ja erilaisuuteen.

– Joskus näitä asioita on aikaisemminkin käyty läpi koulussa, Väätäinen kertoi.

Keskusteluja ja ryhmätöitä vetivät yhdistys Walterin edustajat, joilla on monikulttuurinen tausta. He kyselivät lasten ja nuorten ajatuksia ja mielipiteitä. Tarkoituksena oli rohkaista nuoria tuomaan käsityksiään avoimesti julki ja keskustelemaan.

12-vuotias Felix Väskä esitteli työryhmänsä vastauksia.

– Rasismi pitäisi lopettaa, hän huomautti.

Amerikkalaisen jalkapallon huippu Efe Evwaraye on taustaltaan monikulttuurinen: äiti on Suomesta ja isä Nigeriasta. Hän on ylpeä monikulttuurisuudestaan ja suomalaisuudestaan.

– Minussa on 40 kiloa enemmän suomalaisuutta kuin monessa muussa, 115-kiloinen jätti nauratti nuorta yleisöään.

Walter-yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä vuorovaikutusta Suomessa, erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Työpajat ovat osa opetus ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Walter ry:n Kytke-hanketta, joka järjestää työpajoja valtakunnallisesti noin 18 000 oppilaalle vuodessa. Hanke toteuttaa myös tutkimuksia, vanhempainiltoja, vertaistukea, sovittelutoimintaa ja ylläpitää tukipalveluja. Puijosarven koulullakin oli vielä tiistai-iltana tilaisuus lasten vanhemmille.

Ryhmä on käynyt aikaisemminkin Kuopiossa. Pikajuoksija Jasmin Showlah arvioi, että monikulttuurisuus ei ole maakunnissa niin tuttu aihe kuin eräissä Helsingin kouluissa, jossa maahanmuuttajataustaisia on paljon.

– Täällä se kiinnostaa enemmän. Isossa kaupungissa aiheesta jaksetaan keskustella, mutta pienemmillä paikkakunnilla ollaan ujompia.

– Viime viikolla olimme Forssassa ja Mikkelissä ja ensi viikolla menemme Tampereen seudulle, hän sanoi.

Koulun opinto-ohjaaja Sanna Multala arvioi, että vaikka tilaisuus oli sovittu aikaisemmin, se oli harviaisen ajankohtainen pakolaiskriisin takia.

Puijonsarven koulun rehtori Jari Karttunen kertoi, että koulussa on noin 430 oppilasta.

– Noin 30 oppilasta oma monkulttuurisen taustan, hän totesi.

Karttunen arvioi, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ei ole vielä näkynyt oppilaitoksen arkipäivässä, kuten koululaisten ja vanhempien keskusteluissa.

 

– Meillä ei ole maahanmuuttajien valmistavaa koulutusta, hän huomautti.