Mitä Linnanpellon vainajalle tapahtui? - Hovioikeus: Naista ei saa kuulla todistajana

Itä-Suomen hovioikeus ei anna syyttäjän kuulustella oikeudenkäynnissä kuopiolaista keski-ikäistä naista henkirikoksen todistajana.

Syyttäjä oli nimennyt naisen kuultavaksi todistajaksi hovioikeuden istuntoon, jossa käsitellään Kuopiossa viime pääsiäisenä tapahtunutta henkirikosta.

Tapaus on ainoa toistaiseksi selvittämätön henkirikos Kuopion seudulta viime vuosilta. Oikeudenkäynnissä ei ole saatu vielä selvyyttä, onko kyseessä edes henkirikos vai mihin uhri kuoli.

Kuopiolainen 38-vuotias mies löytyi kuolleena isoon säkkiin sullottuna purkurakennuksen työmaalta Kuopion Linnanpellolta vuosi sitten. Miehen löysivät työntekijät, jotka menivät katsomaan purettavaa vanhaa kerrostaloa.

Poliisin esitutkinnassa selvisi, että mies oli kuollut jo viikkoja aiemmin pääsiäisen vieton aikaan aivan toisessa paikassa, yksityisasunnossa Linnanpellolla.

Kaksi miestä ja kaksi naista olivat viettäneet viikonloppua alkoholia juoden. Jotain oli tapahtunut ja toinen miehistä oli kuollut. Oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ei pystytty varmaksi sanomaan, mihin mies kuoli.

Taposta syytetty kuopiolainen 54-vuotias mies myönsi oikeudessa vain laittaneensa vainajan merimiessäkkiin ja kuljettaneensa hänet toisen talon kellariin.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen hautarauhan rikkomisesta 50 päiväsakkoon. Koska mies oli ollut kaksi kuukautta tutkintavankeudessa, oikeus katsoi sakkorangaistuksen sillä suoritetuksi.

Saa olla todistamatta, jos on syytteen vaara

Syyttäjä valitti tuomiosta kuitenkin hovioikeuteen, koska esitutkinnan mukaan uhria oli pahoinpidelty ennen hänen kuolemaansa.

Syyttäjä vaatii miehelle tuomiota taposta tai toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Asunnossa olleista naisista uhrin naisystävä oli esitutkinnassa kertonut uhriin käytetystä väkivallasta. Nainen sai kuitenkin itse syytteen ja sitten myös sakot pelastustoimen laiminlyönnistä.

Hän ei käräjäoikeudessa kanssaepäiltynä suostunut kertomaan tapahtumista oikeudelle.

Hovioikeudessa syyttäjä olisi halunnut kuulla naista todistajana. Todistajan on puhuttava totta ja vastattava kysymyksiin, kun taas itse syytettynä oleva saa kieltäytyä vastaamasta.

Nainen vastusti kuitenkin kuulemistaan ja vastasi lausumassaan hovioikeudelle, ettei häntä voi kuulla miltään osin todistajana.

Hovioikeus päätti samoin. Hovioikeuden mukaan jokaisella on oikeus kieltäytyä todistamasta siltä osin, jos todistaminen saattaisi hänet syytteen vaaraan tai vaikuttaisi hänen syyllisyytensä selvittämiseen.

Vaikka naista ei ole epäilty henkirikoksesta, hän on ollut syytettynä samassa asiakokonaisuudesta toisesta teosta, jolla on välitön yhteys miehen saamaan henkirikossyytteeseen.

Hovioikeuden mukaan henkilö ei voi olla todistajan asemassa siinä oikeudenkäynnissä, jossa hän on itse syytettynä.

Edes henkilön kertomusta toisen syytetyn syyllisyydestä ei voi erottaa omaksi osakseen, jos henkilöt ovat kuitenkin syytteessä toisiinsa välittömästi liittyvistä rikoksista.

Syyttäjä syytti käräjäoikeudessa myös toista asunnossa ollutta naista pelastustoimen laiminlyönnistä, mutta häntä ei tuomittu. Hänellä ei ollut myöskään esitutkinnassa ratkaisevaa kerrottavaa siitä, miten uhri oli päätynyt kuolleeksi hänen asuntoonsa.

Oikeus hylkäsi tapposyytteen säkistä löytyneen vainajan tapauksessa - kuolinsyy jäi epäselväksi

Kellarista löytynyt vainaja oli riisuttu ja piilotettu säkkiin

Kolme pidätetty Linnanpellon tappoepäilyn takia