Oletko ihmetellyt paukkupakkasia? Tästä se juontaa juurensa

Pakkanen on maanantaina kiristynyt eri puolilla Pohjois-Savoa jo -20 asteen kylmemmälle puolelle. Iltaa ja yötä kohden sää kylmenee entisestään.

Kireistä pakkasista puhutaan usein paukkupakkasina. Ilmatieteen laitoksen mukaan termi ei kuitenkaan ole virallinen, eikä paukkupakkasille ole määritelty samanlaista lämpötilarajaa kuin esimerkiksi helteelle.

Kireälle pakkaselle sen sijaan on oma määritelmänsä, joka tosin vaihtelee sen mukaan missä osassa Suomea ollaan. Kun kireän pakkasen rajaksi katsotaan maan eteläosassa alle -15 astetta, on sama raja Pohjois-Suomessa -25 astetta. Maan keskiosissa pakkanen on kovaa, kun elohopea laskee -20 asteeseen.

Sanana paukkupakkanen juontaa juurensa veden laajenemiseen pakkasessa. Vesi laajenee jäätyessään lähes kymmenen prosenttia. Tämä johtuu siitä, että kiteytyneenä vesi vie enemmän tilaa kuin nestemäisessä muodossa. Laajenemisesta johtuva paine voi rikkoa esimerkiksi vesiputkia. Pakkasen pauke voi johtua myös esimerkiksi puiden halkeilemisesta, kun kuorikerroksen alla olevat nesteet jäätyvät ja laajenevat.

Pauketta voi aiheuttaa myös rakenteiden kutistuminen lämpötilan laskiessa.

Mikä ihmeen Esterin p*rse?