Mitä tehdä, jos punkki puree? - Asiantuntija vastaa

– Pelkkä puutiaisen pisto ei anna aihetta antibioottikuuriin tai laboratoriotesteihin. Ihoaluetta pistokohdan ympärillä kannattaa seurata kuukauden päivät.

– Jos oireita, kuten vaeltavaa punoitusta ilmenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Sekä borrelioosin varhaisvaihe että levinneet infektiot ovat hoidettavissa antibiooteilla.

Lue myös: Punkkitutkija ei usko punkkien dramaattiseen vähenemiseen
 

– Riski saada borrelioosi riippuu kiinnittymisajasta. Jos punkin saa irrotettua suhteellisen nopeasti, sairastumisriski pienenee. Tämän vuoksi on tärkeätä tehdä punkkisyyni pian esimerkiksi sieniretken jälkeen. Etenkin karvoitus- ja taivealueet kannattaa tarkistaa.

– Borrelioosiriski yön yli kiinnittyneestä punkista on kahden prosentin luokkaa. Borrelia-infektio on sata kertaa yleisempi kuin TBE-virusinfektio, puutiaisaivotulehduksen aiheuttaja.

– TBE-virusinfektion voi saada minuuteissa. Riski saada TBE-virusinfektio riskialueella on noin 1/10 000:sta.

– Puutiaisaivotulehdukseen liittyy noin prosentin kuolemanriski. Kuolemantapauksia sattuu eniten vanhemmissa ikäluokissa.

– TBE-virusinfektio on estettävissä rokotteilla. 

Lähde: Tyksin infektioylilääkäri, professori Jarmo Oksi

Uusimmat

Kotimaa

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Meripelastusseuran hallitus kokoontui ylimääräiseen kokoukseen: entinen Kuopion matkailupomo vapautettu tehtävästään

Kirstunvartija Orpo moitti populistisista lupauksista: "Tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.