Lukijoiden vinkit kalkkisaostumien poistoon: "Coca Cola toimii"

Savon Sanomat vertaili Arki-sivullaan (5.12.) kalkkisaostumien poistoaineita. Mikään vaihtoehto ei tuottanut toivottua tulosta ja niinpä pyysimmekin lukijoilta lisää vinkkejä. Tässäpä tulee:

Vinkki 1

"Etikkaa tai etikkaa ja sitruunaa suihkepulloon. Reipas suihkutus ja anna vaikuttaa kunnolla. Sitten huuhtelu. Kalkkisaostumat saa näppärästi irti myös hanojen suuttimista, kun irrottaa osat erilleen ja laittaa vaikka pakasterasiaan. Sitten päälle etikkaa niin, että peittyvät ja antaa osien lillua muutaman tunnin (jos jäämiä on paljon)."

Vinkki 2

"Coca Cola toimii. Lähtee kalkit ja ruosteet niin saumoista kuin lasistakin. Reilu liotus ja sitten pyyhintä vaikka Fairy-vedellä."

Vinkki 3

Universal Stone -yleispuhdistusaine sai useammankin maininnan, kuten: "Ympäristöystävallinen, myrkytön ja hapoton. Kaikkea on kokeiltu ja tämä on ainoa, joka toimii."

Vinkki 4

"Eco Star -savi, hellävarainen ja hyvin lähtee."

Vinkki 5

"Rainbow'n kalkinpoistoaine, sisältää fosforihappoa."

Vinkki 6

"Kalkinpoistoon tarvitaan kunnon aine alhaisella ph:lla. Ammattikäyttöön tarkoitettuja aineita saa esimerkiksi Tarpalilta Männistöstä (kaupunginosa Kuopiossa). Kaupan aineet ovat leluja.

Anna kalkinpoistoaineen vaikuttaa vaikkapa 15 minuuttia, sitten vain pyyhit pois. Jos jäämät ovat vaikeita, toista käsittely. Lopuksi hyvä huuhtelu tai neutralisointi emäksisellä aineella, ettei hapan aine jää syövyttämään pintaa.

Yleensäkin kotiin tarvitsee vain yleispuhdistusaineen ph 7 tai vähän yli, emäksisen pesuaineen vaikeille rasvoille ph yli 10 ja sitten kunnon kalkinpoistoaineen ph 2–3. Unohda vähittäiskaupan aineet ja osta ammattilaisten aineita – säästät pitkän pennin."

Vinkki 7

"Ennen kuin tuhlaa rahojaan yhteenkään puteliin, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään kalkkisaostumien ja puhdistumisreaktioiden kemiaa.

Lyhyesti tiivistettynä aineet voidaan jakaa happamiin (pH alle 7) ja emäksisiin (pH yli 7) aineisiin. Hapot ja emäkset reagoivat keskenään ns. neutraloitumisreaktiossa. Kalkki on emäksistä, joten sen puhdistukseen soveltuvat parhaiten happamat puhdistusaineet jotka liuottavat kalkkia neutraloitumisreaktion avulla.

Kun valitsee puhdistusainetta kaupan hyllyltä, ei kannata luottaa purkin kyljessä lukeviin "kylpyhuoneeseen"- tai "kalkkitahroihin" -teksteihin. Oman kokemukseni mukaan näillä mainoslauseilla markkinoidaan myös emäksisiä pesuaineita, jotka eivät oikeasti tehoa kalkkiin. Pitää siis tarkistaa purkin ainesosaluettelon yhteydestä tuotteen pH. Mitä happamampi liuos, eli mitä reilummin tuotteen pH-arvo on alle 7, sitä paremmin se poistaa kalkkisaostumia. Voimakkaasti happamien (pH 2–3) siivousaineiden kanssa pitää käyttää suojahanskoja, koska happo syövyttää ihoa. Kannattaa myös käyttää hengityssuojaimia ja tuulettaa tila hyvin vaikutusaikana ja siivouksen jälkeen, koska haihtunut happo (se kirvelevä "haju") voi todellakin syövyttää myös hengityselimien limakalvoja.

Minä poistan kalkkisaostumia suihkuttamalla Tolu Kylpyhuoneella (pH on 2,7) valmiiksi kastellulle pinnalle. Pystysuorilla pinnoilla tuotteen saa pysymään vaikutusaikana esimerkiksi lätkimällä märälle pinnalle talouspaperiarkkeja, jotka tarrautuvat seinään kiinni ja pitävät myös pesuaineen paikallaan. Annan vaikuttaa puolisen tuntia. Kannattaa ottaa huomioon, että happo syövyttää myös laattasaumoja ja muita pintoja. Lopuksi jynssäys sienellä tai harjalla ja kunnon huuhtelu runsaalla vedellä. Kiiltää kuin uusi."

Vinkki 8

"Universal Stone ja Muurikka-monipuhdistaja toimivat pinttyneisiinkin kalkkitahroihin. Olen käyttänyt ainakin suihkuseinän, kaakeleiden, lavuaarin, hanojen, tiskialtaan, keraamisen lieden, uunin ja pinttyneiden ikkunoiden puhdistamiseen. Ekologisia, eivät naarmuta, purkit todella riittoisia."

Vinkki 9

"Dr. Beckmannin Keraamisen liesitason puhdistusneste – kokeilepa tätä suihkutilan oviin ja lasipintoihin. Ei tarvitse enää niin jynssätä ja ainakin minulla oli ainoa konsti, joka tepsi kalkkiin."

Vinkki 10

"Osta sitruuna, leikkaa se puoliksi ja hankaa sillä. Huuhtele lopuksi vedellä. Ainakin oma saunanovi kirkastuu mukavasti tällä keinolla."

Kiitos kaikille vinkkaajille, nyt vain kokeilemaan!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.