"Miten on voinut näin mennä, kun tuntemamme Matti on ehdokkaana?"

Istuvan presidentin vahva suosio ja kansanliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen ärhäkkä esiintyminen – muun muassa nämä nousivat esiin, kun STT:n haastattelemat keskustan piirijohtajat pohtivat syitä puolueen presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen heikohkoon gallupmenestykseen.

Parin vuoden kampanjan vetänyt Vanhanen on jäänyt mielipidetiedusteluissa selvästi puolueen kanssa riitaantuneen Paavo Väyrysen taakse. Valitsijayhdistyksen ehdokas Väyrynen johti Vanhasta torstaina julkaistussa Alma Median mittauksessa prosentein 7–5. Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa mittauksessa Väyrynen johti prosentein 8–3.

Keskustan kannattajien suosituin ehdokas on kuitenkin istuva presidentti Sauli Niinistö. Esimerkiksi keskustan Lapin piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi sanoo Niinistön onnistuneen suomalaisten mielestä kohtuullisen hyvin, mikä on suurin syy Vanhasen laahaavaan kannatukseen.

– Jos ajatellaan Niinistölle voimakkainta vastavoimaa, niin varmasti on niin, että Paavo Väyrynen on onnistunut näissä keskusteluissa toimimaan sellaisena parhaiten, Lohi sanoo.

Väyrynen on usean piirijohtajan mukaan kalastanut onnistuneesti keskustan konservatiivien ääniä ja osin perussuomalaisten kannattajia.

 

"Ei hyvältä tunnu"

 

Kymenlaakson piirijohtaja Jaana Keskitalo sanoo, että kaikki keskustalaiset eivät omaa ehdokasta halunneet, mutta sen asettamisen jälkeen hän ei ymmärrä pakoa muiden ehdokkaiden taakse.

– Ei tämä hyvältä tunnu, kun kuuntelee gallup-uutisia. Täytyy todella pohtia, että miten on voinut näin mennä, kun tuntemamme Matti on ollut näin pitkään ehdokkaana, Keskitalo sanoo.

Keskustan kentällä onkin laaja usko, että Vanhasen gallup-lukemat laahaavat todellisten lukujen takana. Etelä-Pohjanmaan piirijohtaja Esko Lehtimäki kertoo tavanneensa perinteisiä keskustalaisia, jotka ovat jo pohtineet Väyrysen äänestämistä, mutta päätyneet Vanhaseen.

– Minä luotan kuitenkin keskustalaiseen väkeen. He ovat aika uskollisia, Lehtimäki sanoo.

 

Sipilän asema ei horju

 

Piirijohtajien mukaan keskustalaisten itsetutkiskelun ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän asemaan. Pääministeri Sipilä sanoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta siihen, hakeeko hän jatkoa keskustan puheenjohtajana ensi kesänä.

Sipilä on asettanut jatkokautensa ehdoksi keskustan kentän tuen sekä sen, että hallituksen saavutukset täyttävät tavoitteet. Sipilän mukaan presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen.

Uudenmaan piirijohtaja Jasi Kuokkanen sanoo, että presidentinvaalit tuskin vaikuttavat Sipilän kannatukseen puolueessa, koska puheenjohtaja on tehnyt sovitut asiat.

– Toki keskusta on paljon paukkuja laittanut Vanhasen kampanjaan. Jos kannatus jää tälle tasolle, puolueella on peiliin katsomisen paikka, emmekö saa keskustan jäseniä Vanhasesta syttymään, Päijät-Hämeen piirijohtaja Jukka Mölsä sanoo.

Missä sitten menee keskustan piirijohtajien raja? Keskitalo sanoo olevansa tyytyväinen, jos Vanhanen saa toiseksi eniten ääniä, vaikka Niinistö jatkaisi jo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Mölsä pitää toista kierrosta demokratian kannalta tärkeänä, mutta Vanhasen riman hän asettaa kymmeneen prosenttiin, jolloin voi olla tyytyväinen muista ehdokkaista riippumatta.

Keskusta-aktiivit uskovat Väyrysen houkuttelevan perussuomalaisten kannattajia

Tutkijat hämmästelevät isoa eroa gallupsuosiossa: toinen kysely antaa Niinistölle 58 prosentin kannatuksen, toinen 68 prosenttia