Mobiililaitteiden akut syttyvät tuleen harvoin ja ilman ulkoista syytä tuskin koskaan – iskun saanut laite voi olla paloriski

Mobiililaitteiden akkujen aiheuttamat rajut tulipalot ovat harvinaisia, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sanoo.

Kuopiossa syttyi keskiviikkona autopalo, jonka epäillään saaneen alkunsa tablettitietokoneen akusta. Palossa kaksi pientä lasta sai palovammoja.

Kolme- ja viisivuotiaat lapset olivat jääneet autoon odottamaan tabletin kanssa, kun perheen isä kävi Prismassa. Syttymissyytä tutkitaan, mutta epäilykset kohdistuvat tabletin akkuun.

Tukesiin tulee vuosittain 20–30 ilmoitusta tapauksista, joissa laitteen litiumioniakku on lämmennyt, kärähtänyt, savunnut tai jopa syttynyt tuleen, kertoo Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi. Yleensä akkuongelmiin on syynä se, että laitteeseen on tullut jokin ulkoinen vaurio.

–  Laite on esimerkiksi pudonnut ja saanut iskun tai jäänyt puristuksiin. Se, että akussa itsessään olisi lähtökohtaisesti jotain vikaa, on hyvin epätodennäköistä. Todennäköisyys sille on pienempi kuin yksi kymmenestä miljoonasta, Niemi kertoo.

Ongelma-akku voi kuumeta tai tyhjentyä nopeasti

Putoamisten ja muiden kolhujen lisäksi lämpötilan vaihtelut voivat vaurioittaa akkua.

–  Akkua voi vaurioittaa, jos laite esimerkiksi jää auringonpaisteeseen auton kojelaudalle tai vaihtoehtoisesti pakkaseen. Ongelmia voi myös tulla, jos akkua ryhdytään lataamaan pakkasessa, Niemi sanoo.

Niemen mukaan olosuhteiden aiheuttamat ongelmat kumuloituvat ajan myötä.

–  Laitteet, joista Tukesille tulee ilmoituksia, ovat yleensä olleet käytössä jo jonkin aikaa. Mitä vanhempi laite on kyseessä, sitä enemmän sille on voinut tapahtua.

Vaurioitunut akku voi esimerkiksi pullistua. Monissa nykylaitteissa akku on kuitenkin sisäänrakennettu niin, ettei käyttäjä näe sitä. Niemi antaa vinkkejä ongelma-akun tunnistamiseen.

–  Ongelmista voi kieliä se, jos laite tuntuu kädessä kuumemmalta kuin normaalisti, se kuumenee nopeasti tai ei lataudu kunnolla. Silloin jokin saattaa olla pielessä. Ja jos laite näyttää ulkoisesti vaurioituneelta, jotain voi olla käynyt myös sen akulle, hän muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreät lakkauttaa puoluelehtensä – Vihreä Lanka tavoittaa vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä, puolue perustelee ratkaisua

Kansalainen huomasi tietoturva-aukon Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin käyttämässä järjestelmässä –  sama järjestelmä käytössä muuallakin julkishallinnon organisaatioissa

Ilmastoraportti räjäytti kiinnostuksen: maatilojen hiililaskennalle on nyt kysyntää

Kuopion seutu menetti asemiaan Joensuulle – kaupunkien välinen kilpailu kiristyy, ennustaa tuore selvitys

Sosiaalihuollon kantelu- ja valvontamäärissä ei tasaantumisen merkkejä

Hoitajamitoituksen toteutumiseen uskoo vain harva kansalainen – Ministeri Kiuru: Olen sitoutunut viemään uudistukseen maaliin

Kangasalan ulosajossa kahdelle matkustajalle sairaalahoitoa vaativia vammoja – nuorta kuskia epäillään useista rikoksista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.