Kylässä Heidi Fröbergin luona: Moderni citykoti 1950-luvun hengessä

Kuopiolainen Heidi Fröberg luottaa muotoilun voimaan ja designin laatuun. Samoin hän luottaa myös sisustus- ja remonttialan ammattilaisiin, joiden käsiin hän antoi ostamansa peruskuntoisen asunnon remontin suunnittelu- ja toteutustyöt.

Kun hän muutti Tampereelta takaisin Kuopioon kaksi vuotta sitten, hän etsi täydellistä muutosta kaipaavaa kotia keskustan vanhasta talosta.

– Uudet, vastarakennetut asunnot ovat kuin hengetöntä rautakauppatavaraa. Siksi halusin tunnelmallisen huoneiston 50-luvun talosta, hän toteaa.

Hän ihastelee nyt onnellisena uutta kotiaan. Puoli vuotta kestänyt remontti on juuri valmistunut. Vaikka huoneisto oli ostohetkellä ankea ja tunkkainen, kulahtaneet tapetit repsottivat ja lattioissa oli monta muovimattokerrosta, Fröberg oli nähnyt jo mielessään kuvan avarasta, valoisasta ja tyylikkäästä asunnosta.

Leveät ikkunapenkit ja isot ikkunat antoivat siihen suuntaa. Hän palkkasi sisustussuunnittelija Tiina Ruotsin suunnittelemaan remontin sekä sisustuksen. Heillä oli yhteistä, aiempaa kokemusta kahdesta kodista. Ruotsi suunnitteli sekä Fröbergin Tampereen kodin että naisen ja hänen edesmenneen miehensä aiemman Kuopion omakotitalon sisustuksen.

Vanhat lattiat purettiin, niihin tehtiin uudet koolaukset ja niihin asennettiin valkoinen tammiparketti. Pieneen kylpyhuoneeseen saatiin lisätilaa olohuoneesta, kun kylppärin kulmaseinä muutettiin olohuoneen puolelle kauniisti kaartuvaksi.

Makuu- ja olohuoneen väliseen seinään tehtiin oviaukko, johon laitettiin liukuovi. Olohuoneen ja keittiön välinen seinä purettiin kokonaan pois. Avokeittiöön haettiin rouheaa teollisuustunnelmaa jättämällä yläkaapistot pois ja valitsemalla päätyseinään lattioissa käytetty musta, isokokoinen mehiläiskennolaatta.

Tumma seinä on vastapaino korkeakiiltoisille, ylellisille maitokahvin värisille kaapistoille. Iso saareke jakaa keittiön ja olohuoneen, mutta jättää silti tilan yhtenäiseksi ja avaraksi.

Seiniin Fröberg halusi puhtaanvalkoiset maalipinnat. Ainoat tapettiseinät ovat ruokailuhuoneessa, eteisessä ja makuuhuoneessa. Eteiseen tuo väriä keltainen Atomi-tapetti, ruokailutilaan antaa ilmettä Annikki ja Ilmari Tapiovaaran 2+3-tapetti ja makkarissa on Lisa Johansson-Papen Pilkut-tapetti.

Fröberg rakastaa 1940–50-luvun muotoilua, kuten olkkarin Tapiovaaran Domus-sarjan lepotuoleja. Olohuonetta valaisevat samaten 50-luvulta peräisin olevat Alvar Aallon Mehiläispesä -kattovalaisin sekä Aallon lattiavalaisin.

Asukkaan lempipaikka on sohva. Sen ainoa, oikea paikka on ikkunan edusta. Siinä sohva on heti ovesta tullessa kutsumassa istumaan ja nauttimaan kodin monista mielenkiintoisista yksityiskohdista.

Toinen Fröbergin lempipaikka on keittiön saareke. Sen ääressä hän juo aamukahvin ja lukee lehden sekä sähköpostit. Vaikka sisustuksessa on paljon desinghuonekaluja ja -esineitä, mikään niistä ei kuitenkaan ole naiselle se kaikkein tärkein esine. Eräs rakkaimmista on tädin 60-luvun hatturasian.

– Italialaiset, nahkaiset korkkarit ovat myös lempiesineitä ja heikkouteni. Ystäväni on nimittänyt minua korkokenkä-Heidiksi, nauraa Fröberg ja kaivaa kaapistaan näytille siisteissä pinoissa olevia kenkälaatikoita.

Kylässä: Fröbergillä

76,5 neliön koti sijaitsee Kuopion keskustassa.

Siinä asuu Pohjois-Savon käräjäoikeuden Varkauden kansliassa työskentelevä käräjätuomari Heidi Fröberg.

Kodissa on eteinen, olohuone, keittiö, makuuhuone, ruokailuhuone, wc/kylpyhuone sekä parveke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viimeinen silaus puulla ja ripauksella keltaista