Mohammedit menivät Jarien ohi

Suomen kansainvälistyminen näkyy myös etunimistössä.

Esimerkiksi takavuosina suosittu pojannimi Jari on viime vuosina ollut harvinaisempi kuin maailman yleisimpiin nimiin kuuluva Mohammed ja sen monet johdannaiset, kuten Mohamad, Mohamed ja Mahmud.

Näitä nimiä on annettu lähinnä islamilaisista maista tulleille.

Naisten nimissä monikulttuurisuus ei näy yhtä selvästi, vaikka esimerkiksi Fatima kirii listalla.

 

Juhani on yhä Suomen yleisin miehen nimi, mutta pian kärkinimien jälkeen alkaa tulla vierasperäistä väriä. Vuoden 2000 jälkeen Suomeen on syntynyt esimerkiksi Seppoja vain noin 400 ja Mohammed-nimisiä noin tuhat, joista muutamia myös Savoon, Keski-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan.

Tämä käy ilmi Väestörekisterikeskuksen tilastoista.

 

Kun tarkastellaan kaikenkielisiä vuonna 2000 Suomessa syntyneitä lapsia, Mohammed ja sen sukuiset nimet olivat sijalla 378. Viime vuonna sijoitus oli korkeammalla eli 358. sijalla.

Viime vuonna Mohammed oli poikien nimistä 122. sijalla ja esimerkiksi Matti 156:s, kun listalle kertyi noin 3000 nimeä.

Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneistä Suomeen rekisteröidyistä pojista 70 sai nimekseen Mohammedin tai sen johdannaisen. Jälkeen jäivät jo silloin esimerkiksi Jukat, Hannut, Jounit, Vesat ja Jarit.

Brittiläinen The Daily Telegraph uutisoi taannoin, että Mohammed johdannaisineen on noin 20:nneksi suosituin englantilaispojan nimi ja ohittanut Georgen ja Jackin. Suomalaisittain kehitys on samansuuntainen, mutta toistaiseksi lähinnä pääkaupunkiseudulla.

 

Nimilautakunnan puheenjohtaja, siviilioikeuden professori Urpo Kangas vahvistaa, että nimikäytännöt ovat mullistumassa.

– Valtaosa Suomeen muuttaneista merkitään suoraan ilman nimenmuutoshakemusta väestötietojärjestelmään nimellä, joka on matkustusasiakirjoissa.

–Mohammedin eri kirjoitusmuodot ovat nyt samaa suomalaista nimikäytäntöä kuin Mirjat, Marjat ja Urpot.

Suomessa asuvien vieraskielisten lasten yleisimmät nimet ovat Daniel ja Sofia, jotka ovat suomea puhuvienkin suosiossa.

 

Nimilakia 1980-luvun alussa valmisteltaessa ei osattu ennakoida, että kotimaisen nimikäytännön alaan tulisivat kuulumaan yli 150:stä maasta Suomeen muuttaneiden nimet.

–Meille tuttu jako etu- ja sukunimiin on monissa nimijärjestelmissä tuntematon. Yksilön nimi saatetaan muodostaa letittämällä niin kuin sunnuntaipullaa. Letissä on esimerkiksi isän- ja äidinpuoleisten sukulaisten nimiä, Kangas kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

1.1. syntyneitä on maahanmuuttajissa valtavasti

Mohamad on monille kuopiolaisille "Muhi"