Monella alalla uhkaa pula erikoislääkäreistä ellei koulutusta lisätä

Suomessa on useita erikoistumisaloja, joilla tulee tulevaisuudessa lääkäripula, ellei koulutusmääriä lisätä. Koulutusta pitäisi lisätä etenkin psykiatriassa, fysiatriassa, keuhkosairauksissa ja laboratoriolääketieteessä. Niiden koulutusmäärät tulisi kaksinkertaistaa, todetaan Lääkäriliiton Johanna Rellmanin tekemässä ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tilaamassa raportissa.

– Alueellisissa selvityksissä ja nyt tekemässäni valtakunnallisessa selvityksessä on käynyt ilmi, että meillä on erikoisaloja, joilla uhkaa suuri erikoislääkäripula, jos koulutusta ei lisätä, ja toisaalta on niitä aloja, joille koulutetaan selkeästi liikaa, eli siellä on vaara ylituotannosta ja työttömyydestä, Rellman kertoo.

Myös Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo, että ylikoulutusta on muun muassa ortopedian, silmätautien ja plastiikkakirurgian aloilla.

Rellmanin lokakuussa ilmestynyt Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutustarpeen arviointi vuoteen 2030 -raportti on alku lääkärien erikoiskoulutuksen tarkemmalle ohjaukselle. Valtakunnallista koulutustarvetta tarkistetaan Halilan mukaan jatkossa kolmen vuoden välein.

– STM on ottanut nyt vahvempaa ohjausta ja pyrkii ohjaamaan erikoislääkäreiden koulutusta niin, että koulutettaisiin enemmän niille aloille, joilla näyttäisi vajausta tulevan jatkossa, Halila toteaa.

Rellmanin raportin mukaan merkittävin erikoislääkärikoulutuksen lisäystarve on Itä-Suomen yliopiston alueella. Esimerkiksi Kuopion erva-alueen noin 25:stä syöpätautien erikoislääkäristä 16 on eläköitymässä vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka moni lääketieteen erikoisala on Rellmanin mukaan ollut melko hyvin tasapainoissa, on koulutuksen ohjaamiselle tarvetta.

– Tähän saakka meillä ei ole ollut tietoa, minkä verran eri erikoisaloilla koulutustarvetta on. Ei ole tiedetty, minkä ikäistä erikoislääkärikunta on, ja milloin he eläköityvät. Sitä myötä koulutusta ei ole ohjattu mitenkään, Rellman sanoo.

– On päädytty siihen, että ohjaus on tulevaisuudessa välttämätöntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syövän ennustetaan lisääntyvän voimakkaasti Suomessa