Monet kokevat olevansa loukussa lähiössä

Joka kolmas lähiössä asuva kokee olevansa asumisloukussa, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Asumisloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa kotitalous haluaisi muuttaa pois nykyisestä asunnosta mutta kokee syystä tai toisesta, että ei siihen pysty.

Yli puolet loukussa olijoista haluaisi muuttaa kokonaan pois nykyiseltä asuinalueeltaan. Asukkaiden oman arvion mukaan loukun syy on yleensä taloudellisissa tekijöissä.

Tutkimuksessa havaittiin, että asumisloukku on myös mahdollinen terveysriski. Loukussa oleminen voi aiheuttaa pitkittynyttä stressiä, kun asumisjärjestely ei vastaa kotitalouden tarpeita.

–  Toisaalta kyse voi olla myös valikoitumisesta, sillä heikko terveys liittyy usein puutteellisiin taloudellisiin resursseihin, mikä voi johtaa asumisloukkuun, sanoo tutkijatohtori Teemu Kemppainen.

Kemppaisen mukaan tässä tutkimuksessa ei vielä selvitetty, minkälaisessa elämäntilanteessa ja minkä ikäisiä ovat ne ihmiset, jotka kokevat jääneensä asumisloukkuun.

–  Se on työn alla olevan tutkimuspaperin aihe katsoa sitten, että ketkä lopulta ovat loukussa.

Monimuotoisia asuinalueita

Urban Studies -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu Suomen lähiöistä vuonna 2013 kerättyyn kattavaan kyselyaineistoon. Tutkimuksen aineistoon valittiin 71 lähiötä koko maasta. Vastaavia tutkimuksia ei ole aikaisemmin juuri tehty.

Kemppaisen mukaan loukussa olemisen kokemuksia saattaisi lieventää, jos asuinalueita ei rakennettaisi esimerkiksi pelkästään sosiaaliseen vuokra-asumiseen. Kun parempana pidettyä tai halutumpaa aluetta täydennysrakennetaan, mukaan voisi ottaa sosiaalisesti tuettua vuokra-asumista. Esimerkiksi Helsingissä monia asuinalueita on kehitetty tähän suuntaan jo vuosikymmeniä.

–  Näin myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole juurikaan ylimääräistä varallisuutta, pääsevät nauttimaan hyvänä pidetystä asuinympäristöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.