Moni jätti saapumatta yliopiston valintakokeeseen

Tiistaina kauppatieteisiin päättyneet Itä-Suomen yliopiston pääsykokeet sujuivat opiskelijapalvelujen päällikkö Tuija Pasasen mukaan sujuvasti, vaikka myös tänä vuonna moni kokeisiin ilmoittautunut jäi lopulta saapumatta paikalle.

– On näitä totta kai joka kerta, sillä se hakemus ei ole sitova. Valintakoe on yleensä näissä valinnoissa pakollinen edellytys, ja sitten jos jotkut eivät ehdi lukea tai muista syistä motivaatiota ei ole tarpeeksi, jätetään tulematta.

Kokeista tänä vuonna pois jääneiden määrää ei ole vielä laskettu, mutta aiempina vuosina suunnilleen joka kymmenennes on Pasasen arvion mukaan jättänyt tulematta.

– Se on myös hankala verrata, kun ainakin luonnontieteissä voi päästä sisään jo pelkillä papereilla. Joillekin aloille voi myös toistaiseksi jättää päällekkäisen hakemuksen, ja siinä katsotaan ihan viime hetkellä, mikä lopulta kiinnostaa ja mihin kokeeseen lähdetään. Hakija ei voi olla kahdessa paikkaa yhtä aikaa.

Vuonna 2014 yliopistojen pääsykokeisiin on luvassa suuri rakenteellinen muutos, kun korkeakouluihin tulee yhteinen haku- ja valintajärjestelmä

– Silloin hakukäytäntöjä mietitään ja varmaan korkeakoulutkin tekevät tässä yhteistyötä, koska hakuaikataulu tulee jonkun verran tiivistymään. Ensi vuosi mennään kuitenkin aika entiseen tapaan, Pasanen toteaa.

Yhteensä Itä-Suomen yliopistoon haki tänä vuonna 10430 henkilöä eli noin 10 prosenttia viime vuotta enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.