Moni kannattaa WWF:n kyselyssä pienvesivoimapatojen purkamista

Seitsemän kymmenestä kannattaa energiantuotannon kannalta merkityksettömien vesivoimapatojen purkamista Suomessa. Ajatusta vastustaa ympäristöjärjestö WWF:n teettämässä kyselytutkimuksessa 12 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen perusteella jokivesistöjen patojen purkamisen kannatus on kasvanut selvästi, sillä viime vuoteen verrattuna nousu on noin 10 prosenttiyksikköä.

Padoista on haittaa kaloille.

–  Uhanalaiset vaelluskalat lyövät päitään pientenkin voimaloiden patoihin yrittäessään nousta lisääntymisalueilleen kutemaan, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo tiedotteessa.

WWF kertoo, että 40 prosenttia Suomen toiminnassa olevista vesivoimaloista on alle yhden megawatin laitoksia, joiden yhteenlaskettu sähköntuotanto on 0,2 prosenttia vuosittaisesta sähköntuotannosta. Jos nämä pienet voimalat purettaisiin, voitaisiin kymmenkunta vesistöä vapauttaa kokonaan vesivoimasta, Vilhunen arvioi.

Energiateollisuuden tilastojen mukaan viime vuoden kaikesta sähköntuotannosta noin viidesosa tuotettiin vesivoimalla, ydinvoimalla noin kolmannes ja biomassalla viidennes. Sekä tuulivoiman että kivihiilen osuus oli noin 10 prosenttia ja turpeen viisi.

Suomessa on noin 120 sähköä tuottavaa energiayritystä ja noin 400 voimalaitosta, joista yli puolet on vesivoimalaitoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Iltalehti: Kansanedustaja Hussein al-Taee ilmoittanut epäselviä tietoja koulutuksestaan – Al-Taeen mukaan Lindedin-profiilin tiedot ovat olleet vajavaiset ja osin epätarkat

Rajavartiolaitoksen kamera kuvasi rajun taistelun: Karhu on juuri iskenyt hampaansa hirven kaulaan

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – kiistää kaikki epäillyt rikokset

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Kesän lämpöennätyksiä hätyytellään loppuviikosta – helteitä luvassa ainakin kuun loppuun asti

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.