Moni kunta pitää veroprosentin ennallaan

Suurin osa kunnista ei nosta tuloveroprosenttiaan.

Kuntien pitää lyödä lukkoon ensi vuoden veroprosenttinsa viimeistään tänään, ja monessa kunnassa veroprosenttia puidaan illan aikana valtuustossa. Suurin osa kunnista on päätöksensä kuitenkin jo tehnyt.

Viime syksynä yli 150 kuntaa päätti nostaa tuloveroprosenttiaan. Tähän mennessä noin kahdeksankymmentä kuntaa on ilmoittanut nostavansa veroprosenttia, mutta tieto uupuu vajaalta seitsemältäkymmeneltä kunnalta.

Kuntaliiton mukaan moni kunta ei halua nostaa veroprosenttiaan kahtena vuonna peräkkäin.

- Nähdäksemme veronkorotuspaineet eivät ole sinällään vähentyneet, sanoo veroasiantuntija Jukka Hakola Kuntaliitosta.

Monessa kunnassa päätökset ovat olleet vaikeita, Hakola sanoo.

- Tänä vuonna on monessa valtuustossa päätetty eri tavalla kuin hallitus on esittänyt.

Taloustieteen professori Hannu Laurila Tampereen yliopistosta sanoo, että verojen korottaminen voisi olla vaikeaa, koska ihmisten ostovoimaan kohdistuvia leikkauksia on muutenkin ollut paljon.

- Ilmeisesti koetaan verojen korottaminen kiusalliseksi tai epämiellyttäväksi vaihtoehdoksi, kun muutenkin ostovoimaa ja reaalipalkkaa ovat monet asiat leikkaamassa.

Laurila sanoo, että ehkä kunnat pitävät helpompana säästää menoissa esimerkiksi karsimalla henkilöstökuluja vaikkapa lomauttamalla. Kuntaliiton Hakola sanoo kuitenkin, että aiemmat säästöt ovat voineet lievittää pakkoa nostaa veroja.

Kuntaliiton laskelmien mukaan esimerkiksi prosenttiyksikön veronkorotus tietää 3 000 euroa kuussa tienaavalle korkeintaan 317 euron lisämenoja ensi vuonna.

Kiinteistöveroaan on ilmoittanut nostavansa jo yli 90 kuntaa. Kiinteistövero taas nousee etenkin niissä kunnissa, joissa se on ollut alhainen. Syynä on hallituksen päätös nostaa kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajaa. Kuntaliiton laskelmien mukaan esimerkiksi Helsingissä sijaitsevasta kerrostaloasunnosta pitää maksaa ensi vuonna noin 25 euroa nykyistä enemmän kiinteistöveroa, Espoossa yli satasen enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.