Moni oppilas jättää kouluruuan joko kokonaan tai osittain syömättä

Uudet kouluruokasuositukset kannustavat muun muassa kasvisruokien lisäämiseen. Suositukset on julkaissut Valtion Ravitsemusneuvottelukunta VRN. Suositustyöryhmän pääsihteeri Arja Lyytikäinen kertoo, että kouluaterioiden syömättä jättäminen huolestuttaa.

Lyytikäisen mukaan osassa kouluista jopa 40 prosenttia oppilaista jättää kouluruuan joko osittain tai kokonaan syömättä.

– Huolta aiheuttaa myös se, että iso osa tytöistä ei esimerkiksi juo maitoa ja joissain kouluissa salaattia syödään hyvin vähän. Jos ateria ei toteudu täysipainoisena ja suunnitellun mukaisena, ei se ole myöskään ravitseva tai riittävä, Lyytikäinen kertoo.

Opetusneuvos Marjaana Mannisen mukaan kouluille on annettu myös suositus kouluaterian ajoittamisesta. Lounas tulisi ajoittaa kello 11–12 ja sopiva ruokailuaika on noin 30 minuuttia.

– Olemme todenneet, että ruokailuaika on kouluissa varsin vaihteleva ja aikainen. Jopa ennen kymmentä tarjotaan lounasruoka, eikä se vielä silloin maistu kaikille. Myös ruokailuaikaa on liian vähän, koska 10–15 minuuttia jonottamiselle, aterian annostelemiselle ja syömiselle on ehdottomasti liian vähän, Manninen sanoo.

 

Makeiset kokonaan pois koulusta

 

Suosituksissa halutaan lisätä kasvisruokien, kalan ja vaalean lihan määrää. Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää kehotetaan vähentämään.

Lyytikäisen mukaan makeiset ja limsat halutaan karsia kokonaan kouluympäristöstä, kuten kioskeista ja automaateista. Kyseiset tuotteet tulisi korvata terveellisillä vaihtoehdoilla.

Suosituksissa kehotetaan tarjoamaan kouluaterialla kahta pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Jollei kasvisvaihtoehtoa voida tarjota päivittäin, kouluille ehdotetaan kasvisruokapäivän järjestämistä viikoittain.

Punaisen lihan, leikkeleiden ja makkaroiden määrää kouluaterialla rajoitetaan, sillä ne sisältävät enemmän sydämelle ja aivoille haitallisia rasvoja kuin siipikarjan liha ja kala. Alakouluikäisen suositeltu annos kypsennettyä punaista lihaa on noin 400 grammaa viikossa.

Suositukset takaavat koululaisille riittävän ja terveellisen kouluruokailun. Koulussa syödyn aterian pitäisi kattaa kolmannes koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Yläkouluikäisen tapauksessa tämä tarkoittaa 850:tä kilokaloria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.