Näin valitset grillin – moni ostaa aivan liian ison

Vuosittain noin 50000–60000 suomalaisperhettä on ostamassa grilliä. Grillin osto on kuitenkin oikeasti hankalaa, kertoo Oy FinnFlame Ab:n kuluttajatuotteiden tuotepäällikkö Sami Sinisalo.

–Se olisi kahden tunnin luento. Grillin hankkimiseen vaikuttaa niin moni asia: sijoituspaikka, perheen koko, raha ja haluaako perusgrillaamista vai monipuolista ruuanvalmistusta.

Sinisalon mukaan suomalainen maksaa pääsääntöisesti kaasugrillistään 200–400 euroa. Kalliimpia grillejäkin hankitaan, muttei niin usein. Markkinoilla on Sinisalon mukaan jopa 9000 euron grillejä.

 

Näin valitset:

Sinisalo helpottaa grillivalintaa ja neuvoo kiinnittämään huomion näihin asioihin:

1) grillin koko

2) valmistusmateriaalit

3) perheen tarpeet.

 

1. Grillin koko:

Ostajan on huomioitava tärkein tekijä, eli grillin koko. Mikä on grillauspinta-ala ja mitkä ovat välineen fyysiset mitat, että se mahtuu kodin tai mökin terassille tai grillipaikalle.

Grillipinta-alaan vaikuttaa ruokailijoiden määrä. Esimerkiksi pienperheelle sopii 2–3 polttimen grilli. Se, kumpi valitaan, riippuu perheen rahatilanteesta, eli miten paljon on valmis maksamaan.

Kolmipolttiminen grilli soveltuu Sinisalon mukaan kuuden hengen tarpeisiin.

Jos evästä grillataan nelihenkiselle perheelle ja muutamalle vieraalle, 3–4 polttimen grilli riittää taatusti.

 

2 Materiaalit

Grillien materiaaleissa on pääasiassa neljä vaihtoehtoa: pulverimaalattuja teräsosia, emaloituja teräsosia, ruostumatonta terästä ja valualumiiniosia. Ne kaikki kestävät 5–7 vuotta, joskin emaloidut teräsosat ja ruostumaton teräs kauemmin kuin pulverimaalattu.

–Valualumiinit kestävät pitkälti yli kymmenen vuotta. Ei voi sanoa, että ne kestävät kuitenkaan loppuelämän. Mutta 5–7 vuotta kestävä pulverimaalattukin kelpaa kyllä kaikille perheille. 80 prosenttia markkinoilla olevista grilleistä on niitä.

 

3 Perheen tarpeet

Jos perhe haluaa tehdä grillillään kaiken ruuan, kuten pitsat, erilaisia piirakoita ja leipää, Sinisalo suosittelee grilliä, jossa on suurempi grillauspinta-ala ja ainakin neljä polttimoa.

–Kun opettelee grillin käytön, sillä voi valmistaa kaiken, mitä voi tehdä sähköuunillakin.

Jos perusgrillausta haluaa viedä pidemmälle, valittavana on vartaallisia ja pitsakivellisiä grillejä.

 

Kokit suosittelevat hiiligrilliä

Kuopiolainen makkaramestari Mika Puurunen puolestaan suosittelee, ettei grilliä ostettaisi ainakaan värin perusteella. Hänen mukaansa turhakkeita grilleissä nykyään riittää.

–Moni ostaa liian ison. Jenkkityylinen ruokatehdas lötköttää terassilla ja kokki käyttää yhtä kulmaa. Kannattaisi pitää järki päässä ja miettiä, mitä tarvitsee. Hiiligrillillä tulee paras maku ja se on helpoin pitää puhtaana. Monet kokit ja puoliammattilaiset ruuanlaittajatkin puhuvat hiili- tai puugrillin puolesta.

 

Lue yhden pienperheen grillivalintahankaluuksista lauantain Savon Sanomien Koti ja asuminen -erikoislehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sinetöi sote-sopimuksen Mehiläisen kanssa

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia –  Turulta suositus maskien käytöstä joukkoliikenteeseen

Helsingin merialueelta löytyi osia ihmisruumiista –  MTV: Kyläsaaren rannalta löydettiin kaksi irtonaista jalkaterää

Uuteenkaupunkiin saapuneella rahtilaivalla useita koronatartuntoja –  yksi toimitetaan ambulanssilla tutkimuksiin, muu miehistö ei poistu laivalta

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia

Uutisanalyysi: Keskusta kaipaa johtajaa, joka osaa kasata joukot – "Meidän porukka on aika rikki ja olemme jakautuneet"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.