Moni sairastaa keliakiaa tietämättään

Moni suomalainen sairastaa keliakiaa tietämättään. Suomen akatemian mukaan kolme neljästä keliakiaa sairastavasta on diagnosoimatta, koska oireet ovat usein lieviä. Lisäksi ne voivat poiketa merkittävästi sairauden tyypillisistä oireista.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen. Suolinukka vaurioituu ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Tampereen yliopiston professorin Markku Mäen mukaan vaikea imeytymishäiriö on kuitenkin nykyään harvinainen, ja useimmiten potilailta löytyy vain raudan ja foolihapon puutteen aiheuttama anemia. Sen vuoksi ohutsuolen tutkiminen ei välttämättä paljasta sairautta.

Keliakian esiintyvyys Suomessa on kaksinkertaistunut kahdenkymmenen viime vuoden aikana. Suomalaisista sitä sairastaa pari prosenttia väestöstä. Ainut hoito on ruokavalio.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.