Montako käpyasetelmaa löydät tästä kodista? Etsi kuvasarjasta!

Lasitetun terassin avohyllyllä on vanha tarjotin, jonka pohja on maalattu liitutaulumaalilla. Siihen on kirjoitettu Parasta on juuri nyt. Ajatukseen liittyy paljon kotirakkautta, ja samalla se on myös Anu Piispasen blogin nimi.

Kuopion konservatorion tuottaja-tiedottajana työskentelevä, lahtelaissyntyinen Piispanen käy vuodessa noin sadassa tapahtumassa työnsä puolesta. Kun hän ajaa Musiikkikeskukselta kotiin Saaristokaupunkiin, elämänrytmi hidastuu ja luonto tulee lähelle. Metsä alkaa takapihalta, ja likellä sijaitseva Kallavesi tarjoilee lapsiperheelle mahdollisuudet uintireissuille sekä laavu- ja hiihtoretkille.

Luonto näkyy myös kodin sisustuksessa erityisesti monine käpyasetelmineen. Anu Piispanen on kerännyt sembramännyn käpyjä jo vuosia, eikä niitä ole maanitteluista huolimatta karsittu edes muuttokuormista. Pikkuhiljaa läheiset, puoliso ja oma äiti, ovat alkaneet ymmärtää, että käpyrakkaus on pysyvää sorttia, ja on turha alkaa kyseenalaistaa, tarvitaanko kotiin vielä lisää käpyjä.

– Muut menevät sieneen, minä lähden käpymetsälle. Myös poikani ja mieheni tulivat kerran ulkoilemasta käpysaaliin kanssa, ja äitini tuo minulle lehtikuusen oksia, joissa on pieniä käpyjä. Hän on alkanut kerätä niitä itselleenkin, Piispanen nauraa.

Kävyt sopivat sisustuksessa moneen: ne ovat kauniita vadilla tai lasipurkissa valosarjan kanssa, ja onpa Anu Piispanen tehnyt niistä myös kranssin.

Keräilijällä on tapana kurkistaa myös roskalavoille, missä hän liikkuukin. Tällaisen vilkaisun ansiosta esimerkiksi pieni lypsyjakkara on päätynyt oululaiselta lavalta tähän kotiin ja makuuhuoneeseen.

Hän koluaa myös kaupungin kirpputorit ja rompemarkkinat ja astuu mielellään sisustuskauppojen ovista sisään. Piispanen ystävineen on tehnyt reissuja kodin ja asumisen tapahtumiin, kuten Habitareen, asuntomessuille ja Loviisan wanhat talot -päiville, ja pari sisustusmatkaa skandinaavisen muotoilun lähteille Kööpenhaminaan, Tukholmaan ja Osloon.

Mahdollisia sisustuslöytöjä varten otetaan mukaan kaikista isoin lentolaukku, jollaisia ihmiset tapaavat ottaa mukaansa, kun lähtevät pitkälle matkalle rapakon taakse.

– Ne ovat sellaisia äitien hömppämatkoja. Lähdemme pitkälle viikonlopulle ja kierrämme kauppoja aamusta iltaan. Kauppoihin on tietysti tutustuttu jo etukäteen ja yösija valittu kivasta paikasta. Näillä reissuilla ei lähdetä suorittamaan pakollisia nähtävyyksiä, vaan ohitetaan ne suosiolla.

Puolet matkan annista on puhdasta inspiroitumista, mutta toki ostoksiakin tehdään.

– Tykkään persoonallisista pikkukaupoista, joiden tarjonta ei tule vastaan ihan joka paikassa. Maalaisromanttista, mutta modernilla twistillä. Innostun, jos tuotteiden eteen on nähty vaivaa – esimerkiksi liikkeen omistaja on tuunannut jonkin tuotteen.

– Mutta kyllä leuan saa loksahtamaan myös isoissa tavarataloissa, kuten Illums bolighusissa, jossa upea muotoilu on läsnä kaikkialla.

Kotona uudet ostokset ja kierrätyslöydöt lyövät iloisesti kättä. Toisia esineitä tuunataan. Esimerkiksi terassilla on rei’itetty alumiinipannu, joka toimii hämärässä lyhtynä, kun sisälle asettaa valosarjan. Tällaisia tuunauksia varten Anu Piispanen kehottaa käyttämään pylväsporakonetta.

Kodin sisustuksessa ovat yhdistyneet Anu Piispasen, hänen äitinsä sekä apen käsityötaidot. Piispanen on itse päällystänyt verhoilukurssilla 50-luvun nojatuolit, joissa on tiikkiviilutetut käsinojat.

Hänen äitinsä käsityönopettajan tausta näkyy taidokkaasti toteutetuissa pimennysverhoissa, sängynpäädyssä ja virkatussa peitossa.

Appi on Piispasen luottonikkari. Hänen artesaaniopeille on ollut käyttöä monessa käänteessä, ja yhtenä projektina hän teki terassille kuormalavapöydän.

Himpun alle sataneliöisen kodin jatkeena toimii lasitettu terassi. Se on sisustettu kuin sisätilaksi verhoineen, mattoineen ja kalusteineen.

Perheen kolmevuotias Patrik-poika pitää leikeistä terassilla, missä hänellä on oma tiipiinsäkin. Myös sokealle kissalle terassi mahdollistaa ulkoilun ilman vaaraa eksymisestä.

Aurinkoisina päivinä lasien eteen vetäistään läpikuultavat valoverhot, jotka siivilöivät paistetta ja tuovat toisaalta myös näkösuojaa.

Tässä vaiheessa vuotta terassille hiipivät lämpimät tekstiilit, kuten taljat. Hiljalleen talvinen sisustus voimistuu ja saa huipentumansa joulua kohti mentäessä.

– Olen kesäihminen mutta myös todella kova jouluihminen. Olen jo juonut ensimmäiset glögitkin, Piispanen nauraa.

Kylässä

Piispasella

Kodissa asuu Kuopion konservatorion tuottaja-tiedottaja Anu Piispanen perheineen. Perheeseen kuuluvat Piispasen lisäksi aviomies Tuukka Piispanen, kolmevuotias Patrik-poika sekä kissa.

Kodissa on neljä huonetta ja keittiö sekä kodinhoitohuone, sauna ja wc.

Koti on kooltaan 93 neliötä, ja se on yhdessä tasossa.

Taloyhtiö sijaitsee Savolanniemessä Kuopion Saaristokaupungissa. Rivitalo on valmistunut vuonna 2015.

Anu Piispasen blogi osoitteessa http://parastaonjuurinyt.blogspot.com ja Instagram-tili

@parastaonjuurinyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtaosa kunnista varautunut sisäilmaongelmiin – ongelmat tyypillisimpiä koulurakennuksissa

Uutisanalyysi: Työvoimapulaa on Helsingistä pohjoiseen – Virolaiset pelastivat, kun suomalaisyritys jätti pulaan

Työnantajien tarve kaukomaiden duunareille lisääntynyt – oleskelulupapäätöksissä saatavuusharkinnalla selvää kasvua

Tutkimus: Keisarileikkaus lisää lasten astmariskiä – muut vaikutukset terveyteen luultua vähäisempiä

Huippukokous koolla Brysselissä – tämä tiedetään ratkaisevan brexit-kokouksen asetelmista

Naisten kokemukset esillä asunnottomien yössä

Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Tripla avaa ovensa, poliisi ennustaa ruuhkaa Pasilaan

Alma-kysely: Pekka Haavisto ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi

Ruotsista rantautuu saderintama – auringonpaisteiset päivät kortilla

Presidentti Niinistön mielestä pakolaissopimus Turkin kanssa ei ollut virhe –  suuri ongelma on, jos Isis voittaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.