Moottorikelkoilla törttöillään etenkin jäällä

Vakavista moottorikelkkaonnettomuuksista yhä useampi tapahtuu jäällä tai tiellä. Kelkkareiteillä ja -urilla ajetaan määrällisesti paljon, mutta kuolononnettomuudet näyttävät niillä vähentyneen.

Aloittelijat ajavat maastossa paljon lieviä kolhuja törmätessään esimerkiksi puihin, mutta niistä kaikki eivät edes tule poliisin tietoon.

Sen sijaan kuolononnettomuuksista viime vuonna kaikki yhdeksän ajettiin jäällä. Myös jo aiemmin koko 2000-luvun ajan vakavia turmia on tapahtunut joka talvi etenkin jäällä sekä luvatta tiellä ajaessa.

Tiedot perustuvat onnettomuustietoihin vuodesta 1994 asti. Tilastoja eri lähteistä kokoavat Liikennevakuutuskeskus ja liikkuva poliisi yhdessä.

Liikkuva poliisi on aloittanut joulun alla maastoliikennevalvonnan koko maassa. Joulupyhinä huviajelijoita odotetaan tulevan vastaan ympäri Suomen poikkeuksellisen hyvän lumitilanteen vuoksi.

Poliisi keskittää valvontaansa paikkoihin, jotka vahinkolukujenkin mukaan ovat ongelmallisia.

- Tiellä ajaminen on ongelma. Kelkkailijat varmasti tietävät, ettei tiellä saa ajaa, mutta silti näemme luvattoman paljon jälkiä tiellä ajosta tai tapauksista ilmoitellaan poliisille, kelkkapoliisi Martti Väänänen liikkuvan poliisin Kuopion yksiköstä kertoo.

Teillä sattuvat vakavat kelkkaturmat ovat usein maaseutualueilla törmäämisiä vastaan tuleviin autoihin, mökkitien puomeihin tai suistumisia tien sivuun.

Tyypillistä on, että kuljettaja ajattelee paikan olevan niin sivussa ettei täällä kuitenkaan mitään satu .

Jäällä ajetaan vakavia vahinkoja etenkin humalassa.

- Moni kelkkailija ei tiedä tai ymmärrä, että jäällä tai metsän kätköissä humalassa ajettu lyhytkin pätkä voi johtaa ajokortin menettämiseen tieliikenteessä.

Kelkkailussa on samat promillerajat kuin autoliikenteessä ja vaikutus ajo-oikeuteen on sama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Miehet kaahasivat moottorikelkalla öisessä Nastolassa

Mies kuoli kelkkaonnettomuudessa Rovaniemellä