Mopoilevat nuoret pitävät puoliaan: "Meitä kohdellaan kuin suuria rikollisia"

Mopolla ajaminen vaikuttaa olevan monien aikuisten mielestä lähes rikollista. Mopoilijoita haukutaan avoimesti ja osa aikuisista uhittelee teineille unohtaen, että kohteena ovat alaikäiset lapset.

Jokainen mopolla liikkunut on takuulla saanut tuntea nahoissaan, ettei kuljin ole kaikkien mieleen.

– Ainakin aiemmin mopolla liikkuessaan koki, että kaikkialla pidettiin suurena rikollisena, Mopoilevat nuoret ry:n puheenjohtaja Roni Suorela kertoo Vantaan Sanomissa.

– Huoltoasemilla ajateltiin, että tuo nyysii bensaa, ja mopot tuntuivat olevan ainoita melua tuottavia ajoneuvoja,

Mopoiluun kohdistuvista ennakkoluuloista ja mopoilijoiden kesäisin saamasta ei lehden haastattelussa puhuta enempää. Nyt on kesä, mopoilijoiden elämän parasta aikaa, joten vaihteeksi harrastuksen viehätys ansaitsee palstatilaa.

Aina mopoilussa ei ole edes kyse harrastuksesta, vaan se on oiva kulkuväline. Maaseudulla mopoilu voi olla nuorelle suorastaan välttämätöntä. 29 Haja-asutusalueilla julkinen liikenne toimii paikoin huonosti eikä vanhemmiltakaan aina heru kyytiä.

– Maalla mopolla kuljetaan harrastuksiin ja kouluun. Mopo on maaseudulla bussin korvike, Roni Suorela tiivistää haastattelussaan.

Kaupungissa mopoillaan, koska se on mukavaa ja usein alku myöhemmälle moottoripyöräharrastukselle.

Toisiaan mopoilijat tapaavat mopomiiteissä. Ne ovat kokoontumisia, joiden paikka vaihtelee. Paikalle saapuu hengailemaan satoja nuoria mopoineen tai kevytmoottoripyörineen.

Virallista järjestäjää miiteissä ei ole. Tieto tapahtumasta leviää nykyajan viidakkorummulla eli somessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.