Moposta tuli vaarallisin ajoneuvo

Moposta on tullut kuljettajalleen vaarallisin ajoneuvo ajokilometriä kohden laskettuna.

Mopoilijoille sattuu kaikkein eniten poliisin tietoon tulleita loukkaantumisia. Viime vuonna mopokolareissa kuoli yhdeksän ja loukkaantui 1110 mopoilijaa. Heistä valtaosa oli nuoria.

Mopo-onnettomuuksien määrä on kasvanut paljon nopeammin kuin mopojen määrä, joka sekin on kasvanut, mutta ei selitä yksinään kolarimäärän kasvua.

Liikennevakuutuskeskuksen ja poliisin tilastojen mukaan valtaosa mopo-onnettomuuksista on mopolijoiden itsensä aiheuttamia.

Suurin yksittäinen syy mopo-onnettomuuksiin on mopoilijoiden vaaralliset ajotavat. Tilannenopeudet ovat liian kovia ja mopoja viritetään yleisesti kulkemaan kovempaa kuin laki sallii. Etenkään kevyen liikenteen väylät eivät ole mitoitettu mopoille, jos ne kulkevat yhtään sallittua kovempaa.

Lisäksi monella mopoilijalla turvavälit ovat liian pieniä. Etenkin tytöille on sattunut useita loukkaantumisia törmäyksissä liikennevaloihin pysähtyvän auton tai toisen mopon perään.

Asiaan pyritään puuttumaan sillä, että mopokorttivaatimukset muuttuivat viime kesänä. Mopokorttiin vaaditaan nykyään teoria- ja ajo-opetuksen lisäksi sekä teoria- että käsittelykokeen läpäiseminen.

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mopoilija kuoli törmäyksessä

Humalainen mopotyttö kieltäytyi poliisin puhallutuksesta