Muinaismuistoja löydetään metallinpaljastimilla kiihtyvää tahtia

Harrastaja-arkeologit etsivät muinaismuistoja metallinpaljastimilla yhä kiihtyvällä tahdilla. Harrastus on lisääntynyt viime vuosina valtavasti. Monet etsijät toimittavat löytönsä Museovirastolle, mutta jotkut ovat ottaneet muinaismuistoja haltuunsa ilman lupaa.

Museovirasto on saanut tänä vuonna harrastajilta lähes kaksituhatta esinettä, mikä on tähänastinen ennätys. Kaikkia esineitä ei kuitenkaan oteta Museoviraston kokoelmiin.

Vielä pari vuotta sitten löytöjä tuli vuodessa vain muutama kymmenen.

Museovirasto antaa harrastajille opastusta oikeista menettelytavoista. Kääntöpuolena on kuitenkin se, että jotkut etsijät syyllistyvät laittomuuksiin. Metallia on etsitty rauhoitetuilla muinaisjäännösalueilla, kuten Valkeakosken Rapolassa ja Janakkalan Hakoisten muinaislinnassa.

Jos maasta löytää rahan tai muun esineen, jonka voi olettaa olevan yli sata vuotta vanha, se on toimitettava Museovirastoon.

- Eniten on löydetty rautakautisen esineistön osalta ehkä solkia ja solkien kappaleita sekä pieniä korujen osia. Lisäksi olemme saaneet uudempaa historiallista esineistöä kuten kolikoita, kertoo yli-intendentti Jutta Kuitunen.

Museovirasto on pyytänyt poliisia tutkimaan tänä vuonna seitsemää tapausta, jossa muinaisjäännöksiin on mahdollisesti kajottu luvatta rauhoitetuilla alueilla. Museoviraston lakimiehen mukaan osa aarteenetsijöistä tulee ulkomailta.

- Muinaismuistojen etsiminen on kansainvälinen trendi, sanoo lakimies Matleena Haapala.

Osa saattaa pyrkiä tienaamaan löydöksillään myymällä niitä eteenpäin.

Epäilyttävistä lapionjäljistä ovat Museovirastolle raportoineet toiset harrastajat tai arkeologit.