Muista klooripitoinen pesuaine: Norovirus säilyy viikkoja elinkykyisenä ovenkahvoissa

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivula kertoo, että norovirukseen sairastuneita on ollut vain vähän.

– KYSissä tilanne on ainakin vielä noron suhteen rauhallinen. Hoidossa on ollut vain yksittäisiä tapauksia, Koivula sanoi perjantaina.

– Valtakunnassa kiertävä virus on samaa tyyppiä kuin aikaisemminkin, hän selvittää.

Kuopion päiväkodit pyrkivät estämään noroviruksen leviämisen tehostamalla tilojensa puhdistusta ja huolehtimalla korostetusti lasten käsienpesusta. Kuopiossa on yhteensä noin 5 000 lasta kunnallisessa ja yksityisissä päivähoitopaikoissa.

Muun muassa kuusivuotiaat Pauli Tiilikainen ja Kerttu Jäkälä harjoittelivat perusteellista käsien pesua perjantaina Niiralan päiväkodissa.

– Pesemme käsiä kotonakin, lapset kertoivat.

Oiva konsti ehkäistä tartuntaa on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Alkoholipitoiset käsihuuhteet eivät oikein tehoa.

Oksennus- ja ripulitahrat pitää puhdistaa klooripitoisella pesuaineella, koska norovirus säilyy viikkoja elinkykyisenä esimerkiksi ovenkahvoissa ja vesihanoissa.

Aluevastaava päiväkodinjohtaja Maarit Reinikka selvittää, että puhtauteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Niiralan päiväkodissa ei onneksi ole ollut norovirustapauksia. Nuhaa ja kuumetta lapsilla on joskus ollut, hän sanoo.

Niiralan päiväkodissa on päivittäin noin 110 lasta.

Kuopion tartuntatauti alkoi vanhusten hoivakodeissa ja hoitolaitoksissa.

Norovirus tarttuu hyvin helposti. Tauti voi olla raju terveelläkin. Norovirus on Suomessa yleisin vatsataudin aiheuttaja. Sen itämisaika on 24–48 tuntia, toisinaan vain puoli vuorokautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.