Muistisairaiden käytösoireisiin tuputetaan psykoosilääkkeitä

Iäkkäiden muistisairaiden hoidossa käytetään runsaasti psykoosilääkkeitä ja erilaisia fyysisiä rajoitteita, kertoo väitöstutkimus. Väittelijän mukaan tulos on huolestuttava.

– Tarvittaisiin tarkempaa arviointia siitä, milloin psykoosilääkkeitä on syytä käyttää. Jo aloitettaessa pitäisi suunnitella, miten lääkehoito lopetetaan, sanoo tutkimuksen tekijä, apulaisylilääkäri Marja Kuronen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tutkimuksessa oli mukana sekä koti- että laitoshoidossa olevia vanhuksia, joista melko suurella osalla oli muistisairaus. Muistihäiriöisistä lähes 40 prosenttia käytti psykoosilääkkeitä.

– Monet muistisairaat kärsivät jossain vaiheessa psykoosioireista, mutta ne eivät aina vaadi lääkehoitoa. Psykoosioireet voivat hävitä itsestään esimerkiksi parin viikon tai kuukauden kuluessa, Kuronen toteaa.

Kaikista tutkituista vanhuksista lähes kolmasosa käytti muistilääkkeitä, neljäsosa masennuslääkkeitä ja hieman alle neljäsosa rauhoittavia tai unilääkkeitä.

 

Enemmän lääkkeettömiä hoitoja

 

Fyysisiä rajoitteita käytettiin yli puolelle potilaista. Yleisin keino rajoittaa potilaan liikkumista oli sängynlaitojen nostaminen ylös.

Runsaan lääkinnän ja fyysisen rajoittamisen taustalla voivat olla muistisairailla usein esiintyvät käytösoireet, kuten ahdistuneisuus, masentuneisuus, kiihtyneisyys ja aggressiivisuus.

– Levottomuus tai aggressiivisuus saattaa johtua esimerkiksi infektiosairaudesta tai kivusta. Myös hoitoympäristö voi aiheuttaa tai pahentaa oireita, Kuronen sanoo.

Hänen mukaansa lääkkeettömiä hoitoja tulisi käyttää enemmän. Jotta se onnistuu, muistisairaiden hoitokulttuurin pitäisi olla yksilökeskeisempää.

Tutkitut noin 2 800 vanhusta asuvat Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Tutkittavien keski-ikä oli 81 vuotta.

– Yleiset hoitokäytännöt ovat koko Suomessa keskimäärin varsin samantyyppiset, vaikka yksikkökohtaiset erot ovatkin suuria, Kuronen sanoo.

Marja Kurosen väitöskirja tarkastettiin perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.