Muistisairaiden katoamisia ilmi yhä enemmän

Muistisairaiden etsinnät kaupungilta ja maastoalueilta lisääntyvät rajusti. Viranomaisten tietoon tulleiden tapausten määrä on kasvanut koko 2000-luvun ja on nyt noin 1·600 hälytyksen vuositasolla. Reilu kymmenen vuotta sitten luku oli puolta pienempi.

–·Eikä luvussa ole kaikki. Kaikkia tapauksia ja lievimpiä läheltä piti -tilanteita ei edes ole tilastoissa, toiminnanjohtaja Eija Rytkönen Muistiliiton paikallisyhdistyksestä Pohjois-Savon Muisti ry:stä sanoo.

Muistiliiton mukaan on tärkeää, että asiasta puhuttaisiin nyky-yhteiskunnassa enemmän.

–·Kun asiasta puhutaan, se lisää tietoisuutta, että tällaistakin tapahtuu. Muistihäiriöiset eivät katoa tahallaan, Rytkönen sanoo.

–·Nykyään suositaan avohoitoa ja palveluja kotiin. Hoitohenkilöstön ja omaisten tulisi uskaltaa käydä avointa keskustelua siitä, mitä riskejä eri toimintamalleihin liittyy.·Silloin voi etsiä lisää tietoa, tutustua saataviin turvavälineisiin ja käydä läpi vaihtoehtoja.

–·Muistiliittoon tulee entistä enemmän yhteydenottoja myös hoitohenkilökunnalta, jota pelottaa jättää osa hoidettavistaan yksin kotiin. Neuvon silloin aina rohkeasti puhumaan: pitää kertoa huolesta lääkärille ja omaisille.

Suomessa on noin 130·000 diagnosoitua muistisairasta. Heistä noin 70 prosenttia sairastaa etenevää aivosairautta Alzheimerin tautia, johon kuuluvat mm. unohtelu ja vaikeus osata liikkua tutussa ympäristössä.

Muistiliitto on koonnut sivustolle http://välitä.fi vinkkejä muistisairauden tunnistamiseksi ja kuinka jokainen voi auttaa.

 

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Venäläisaluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Antti Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.